måndag 12 juli 2021

Fake news

» Ibland ljuger media.

Precis innan jag släckte ner för att sova i går på kvällen tittade jag igenom det senaste nyhetsflödet. Då reagerade jag på en rubrik från Expressen som gjorde mig lite förundrad. Så här skrev Expressen:

- "Mörka siffrorna: Antalet dödsskjutningar har ökat."

Det gick inte ihop med vad jag sett från den officiella statistiken som visade att antalet döda i skjutningar hade minskat från förra året. Jag var dock för trött för att läsa vidare så jag somnade istället. Men nu på morgonen har jag letat upp det hela. Och läst artikeln på Expressen. Det visar sig att det är en hänvisning till en annan artikel i Svenska Dagbladet med lite annan vinkel på nyheten.

Men Expressen sätter alltså en rubrik med budskapet att de mörka siffrorna visar att dödsskjutningarna ökar. Artikeln inleds med: - "Trots att skjutningarna varit färre har det under årets första sex månader mördades nästan lika många med skjutvapen som under motsvarande period 2020." Alltså inte alls ökat utan istället "nästan lika många". OBS att den konstiga svenskan är Expressens och inte min. Sedan drar man slutsatsen att i Stockholm har antalet ihjälskjutna ökat. Vilket innebär en rejäl minskning i övriga landet. Rubriken om ökat antal dödsskjutningar har alltså inget med sanningen att göra. Rubriken har satts för att locka de sensationslystna och för att blåsa under högerns svartmålning av läget i Sverige.

Visa mer kärlek
Den verkliga statistiken visar att 2019 inträffade det 155 skjutningar och 20 personer dödades totalt i Sverige. 2020 ökade det till 175 skjutningar och 22 döda. Och i år (alla siffror gäller första halvåret) har det inträffat 149 skjutningar och 20 personer har dödats. 2021 har det alltså inträffat färre skjutningar än 2019 och 2020 och färre har också dödats. Utvecklingen går alltså åt rätt håll. I Stockholm har det dock skett en ökning av antalet döda sedan förra året från 9 till 13. Antalet skjutningar rent allmänt har dock minskat i Stockholm, från 68 till 54. Eftersom 13 av de 20 dödsskjutningar som inträffat första halvåret har skett i Stockholmsområdet så har det ju varit mycket lugnt i resten av landet. Närmare bestämt ser situationen ut så här, Väst (2), Bergslagen (2), Mitt (1), Nord (0), Syd (1) och Öst (1).

Verkligheten är alltså den att brottsligheten i Sverige är INTE exceptionellt hög jämfört med andra länder. Vissa former av brott har vi lite mer av än våra grannländer och andra former av brott har vi färre. Antalet mord ligger i en internationell jämförelse inte högt. Och det minskar.

Men, detta passar inte media. Det går inte att göra lockande rubriker på. Och naturligtvis passar det inte politiker som har sett som sitt syfte att svartmåla.

Kan det vara detta som kallas "Fake News"?

Läs:
Mörka siffrorna: Antalet dödsskjutningar har ökat. - Expressen
De dödliga skjutningarna ökar i Stockholm. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: