söndag 18 juli 2021

Begränsa flyget

» Lägg ner Bromma.

Regelbundna läsare av Sven Tycker är fullt medvetna om att jag ställer mig starkt frågande till ett obegränsat flygande. Både av miljöskäl och att jag inte tycker det är berättigat att med skattepengar subventionera flygandet. För det är ju det vi gör.

Flyget stinker och dönar
Men flyglobbyn är stark. Flygpassagerare står i genomsnitt högre upp på samhällsstegen än genomsnittssvensken. Vi återfinner också i den här gruppen stora grupper av övervintrande klimatskeptiker. Eller ska vi kalla dom klimatförnekare? Grupper som inte vill inse att det måste vidtas många åtgärder. T.ex. måste vi vara villiga att slopa miljöskadlig verksamhet som inte är nödvändig. Bland dessa inom flyglobbyn hittar vi t.ex. kristdemokraten Sara Skyttedal som ju uppmanade oss att "Flyg mer"!

Så måste vi t.ex. inse att tiden med årliga flygresor till solen och stranden (och baren....) är över. Fast det vill förståss inte alla inse. Så kan vi t.ex. se ansvarslösa dårar som väljer första bästa tillfälle när Coronarestriktioner släpps att åka på sol- (och fylle...) semester.

Coronapandemin har gått hårt åt flygresandet och flygbolagen. Skattepengar har runt om i världen östs över krisande flygbolag. Många bedömare tror inte heller att flygindustrin kommer att kunna hämta in allt som förlorats. Även när Coronaeffekten är över kommer flygandet att ha minskat. Faktum är att flygandet hade börjat minska redan innan Coronaviruset slog till. Jag läser om en undersökning som Svenska Naturskyddsföreningen genomfört och som visar att nästan en majoritet av svenskarna räknar med att i framtiden flyga mindre än man gjort tidigare. Flygets påverkan på den globala uppvärmningen börjar slå igenom. Men skeptikerna finns kvar! Alltså krävs det fler åtgärder än de frivilliga.

Internationella krav på miljövänligare flyg börjar få genomslag. Idag förhindrar internationella regler länder att ta ut skatt på flygbränsle. Tänk på det när du tankar bilen! Den som flyger behöver inte betala skatt på bränslet. En del länder, bland annat Sverige, har infört olika former av flygskatter trots detta för att begränsa flygandet och få flyget att ta sina kostnader. Men samtidigt fortsätter vi att subventionera flyget med skattepengar.

Många lokala och regionala flygplatser överlever bara tack vare pengar från skattebetalarna. Här i NV-Skåne valde de flesta kommunerna att gå in med mångmiljonbelopp från skattebetalarna för att rädda flygplatsen i Ängelholm. Läget är detsamma för de flesta lokala och regionala flygplatser i landet. De som använder dom betalar inte kostnaderna utan alla andra skattebetalare får gå in och täcka underskotten. Nyligen deklarerade Swedavia som driver de större statliga flygplatserna att tiden var slut för Bromma flygplats. Flygandet minskar och flygplatsen skulle inte längre löna sig. Dessutom var det olämpligt med en stor flygplats på värdefull mark mitt inne i bebyggelsen.

Res mindre och res miljövänligare

Redan min morfar Alix som levde sina sista år i Hallonbergen i Sundbyberg med utsikt över Bromma flygplats hänvisade till att man lovat lägga ner flygplatsen. Han fick aldrig uppleva den glädjen, det är många år sedan han avled. Men, snart kanske hans önskan kan gå i uppfyllelse.

I en ledare i Expressen har även Kajsa Dovstad insett att det är dags att lägga ner Bromma. Det är inte motiverat med en flygplats mitt inne i bebyggelsen med de utsläpp och det buller den förorsakar. Det är alltså dags att lägga ner Bromma och inse att en internationellt sett småstad som Stockholm faktiskt inte behöver två flygplatser. Bygg om Arlanda så att den är mer ändamålsenlig för de mindre elflyg som kan komma att ta över en del av det kortare flyget, förbättra kollektivtrafiken till Arlanda och lägg sedan ner Bromma.

Sätt igång!

Läs:
Fyra av tio vill flyga mindre efter pandemin. - Naturskyddsföreningen
Bullret från Bromma gör mig nästan till miljöpartist. - Kajsa Dovstad i Expressen

Inga kommentarer: