fredag 23 juli 2021

Nollor med för många nollor

» Allra minst.

Allra-bedrägerierna har fått sitt rättsliga efterspel. Något förenklat så tyckte Tingsrätten först att det var helt OK att om man köper aktier för 420 miljoner så är 170 miljoner av dessa pengar provision till säljaren. När man säljer för 420 miljoner så levererar man aktier för 250 miljoner och så behåller man 170 miljoner själv för att man är så duktig att man är villig att sälja aktierna. Beskrivningen är något förenklad, för sedan handlar det om vart de 170 miljonerna tar vägen osv.

Det finns aldrig tillräckligt med pengar - för en del
Hur som helst så tyckte alltså Tingsrätten att det var helt OK. Men nu har alltså Hovrätten kommit fram till en lite mer rimlig dom. Det är faktiskt något skumt med den här typen av affärer! Nu döms alltså Allras grundare och vd Alexander Ernstberger för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman till sex års fängelse. De tre andra åtalade, David Persson, Olle Marcusson och Johan Bergsgård har mellan fyra och fem års fängelse att se fram emot. Lyxlivet tar slut och det blir ett lite annorlunda liv en tid framåt.

Nu förstår jag att man kommer att överklaga till Högsta Domstolen så vi får se om dom anser att frågan är så pass betydelsefull och principiell att man tar upp ärendet. I annat fall väntar nu ett intensivt arbete med att få in det skadestånd som utdömts och troligtvis nya rundor med ännu mer skadestånd.

Ibland går det för fort när miljonerna får för många nollor. Och för många nollor bli inblandade!

Läs:
Då kan Allra-topparna börja avtjäna sina straff. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Allra-domen är en seger för spararna. - Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet Näringsliv
Allragrundaren Alexander Ernstberger frihetsberövad – bakom lås och bom. - Dagens Industri

Inga kommentarer: