lördag 15 augusti 2020

Sveriges Nationaldag???

» RUT - subventionerat lyxliv

Nu har tydligen Centerpartiet lyckats få igenom ännu en utvidgning av RUT-bidragen. De utvärderingar som gjorts av RUT-systemet visar att det främst är människor med mycket höga inkomster som utnyttjar subventionerna. Av människor med inkomst på över 1 miljon så har 42% utnyttjat RUT-subventionerna. Bland de som verkligen skulle behöva hjälpen är det inte många som har råd att betala det som ändå krävs.

RUT är helt enkelt ett sätt för samhället att subventionera miljonärernas lyxliv. Något förtroende för Centerpartiet och Ekonomi har jag överhuvudtaget inte. Det förtroendet sjönk som en sten ner på havets botten med Maud Olofssons härjningar som Näringsminister.

Centerpartiet och andra påskyndare av skattesubventionerna via RUT-systemet hävdar att RUT-avdragen betalar sig själva genom att fler får jobb som annars skulle haft svårt att få jobb. Riksrevisionsverkets beräkningar visade att varje nytt jobb inom RUT-sektorn som skapats kostade skattebetalarna mer än en miljon kronor. En mycket stor andel av de som fick jobb inom RUT-sektorn hade importerats av arbetsgivarna för att jobba inom RUT. Det var alltså inte främst människor som redan fanns i Sverige som fick jobb.

Förra året kostade RUT-subventionerna skattebetalarna 5,7 miljarder kronor. Nu ska det bli ännu mer. Det hade varit en mycket bättre affär om man gav pengarna till kommunerna som kunde anställa personal som hjälpte de som verkligen hade behov av hjälp med hushållssysslorna men som inte har råd med att anlita någon.

Sätt stopp för bidragssamhället. Stoppa skattesubventionerna av Sveriges miljonärers lyxliv.

Läs:
Centerpartiet: Rut-avdraget utökas. - Svenska Dagbladet
Allt du behöver veta om nya rutavdraget. - Svenska Dagbladet
Lägg rut-pengarna på äldreomsorgen i stället. - Vänsterpartiet på Aftonbladet debatt
Några får skorna putsade – andra har inte råd att laga sina. - Jenny Bengtsson i Dagens ETC

RUT

PS. Ni vet väl att den 15 augusti en gång i tiden var Sveriges Nationaldag. Närmare bestämt under Medeltiden. Sedan har vi ju infört en massa andra moderniteter och glömt vårt ursprung....

Inga kommentarer: