söndag 16 augusti 2020

Stackars Sverige

» Kommersiellt skolexperiment

Att det svenska Friskolesystemet är unikt i hela världen har jag tyckt till om flera gånger tidigare här på Sven Tycker. Att det finns andra skolor än de kommunala / statliga skolorna är inget ovanligt. Det unika med det svenska Friskolesystemet är att vi är ensamma i världen om att tillåta privata friskolor som drivs på rent kommersiella grunder där skattebetalarna står för slantarna medan ägarna fritt kan plocka ut hur stor vinst dom vill / kan.

Det land i världen som var närmast det svenska kommersiella friskolesystemet var Pinochetdiktaturens Chile. Dom har avskaffat det! Däremot är det som sagt inte ovanligt med fristående skolor. Eller att dessa kan finansieras med skattepengar. Men då handlar det inte om att fritt släppa in kommersiella börsnoterade företag. Det handlar om att grupper vill driva skolor. Inte att aktiebolag vill tjäna pengar. I dag är de svenska friskolorna en lekstuga för allt från amerikanska riskkapitalister till svenska börsspekulanter.

Reformen genomfördes 1992 av regeringen Carl Bildt (m). Utbildningsminister var Per Unckel (m) och Skolminister var Beatrice Ask (m). Carl Bildt regeringen fick en utvärdering av förslaget från OECD som var mycket kritisk. Man varnade för att systemet skulle skapa en ökad segregation av skolorna. Men Calle Bildt stoppade in brevet från OECD längst in i en byrålåda utan att diarieföra det. Det kom till allmän kännedom först måååånga år senare.

Och det har blivit precis som de som protesterade och varnade sade. Ökad segregation och sämre skolresultat. Men bra aktieutdelningar i en del skolkoncerner.

Det som får mig att ta upp ämnet i dag är en artikel i dagens Helsingborgs Dagblad (och utgår jag ifrån även i Sydsvenskan) som handlar om åtgärder mot betygsinflation. Det är nämligen en annan effekt av Friskolereformen. I kampen om eleverna lockar man med höga betyg. Det är ju viktigt att få duktiga elever som vill ha höga betyg som elever. Dom är ju billigast så att det blir mer pengar över till aktieägarna. Slutresultatet är en betygsinflation där det sätts allt högre betyg utan att detta motsvaras av bättre kunskaper.

Friskolor


Jag tänkte därför bara avsluta med att citera ett avsnitt ur artikeln. Tyvärr är artikeln låst men jag har bifogat länkar till de utredningar som artikeln hänvisar till:

Allt talar för att friskolor ger högre betyg för mindre kunskaper.

En undersökning har visat att fristående gymnasieskolor är mer generösa när de rättar nationella prov. En annan visade att friskolorna var mer generösa med betygen, jämfört med resultaten på de nationella proven. Särskilt generösa var två skolkoncerner, Internationella Engelska skolan och Kunskapsskolan.

Elever från fristående gymnasieskolor klarar högskolestudier sämre än elever från kommunala skolor, trots att de har högre betyg, visade en rapport från Skolverket häromåret.

Särskilt i ämnen där det inte finns nationella prov är skillnaderna i betygssättning tydliga. Friskolorna har klart högre betygssnitt i slöjd, bild och musik än kommunala skolor.

Utropstecken
Tror ni Carl Bildt tar något ansvar eller skäms?

Läs:
Förslag på väg mot betygsinflationen. - Helsingborgs Dagblad (låst)
Utredare ska granska orättvisa betyg. - Helsingborgs Dagblad
Friskolan måste bara vara bäst. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad
Friskolor har sämre resultat på nationella prov. - Forskning.se
Professorn: Glädjebetyg vanligast på friskolor. - Skolvärlden
Elever från fristående gymnasier har sämre kunskaper. - Sydsvenskan
Rektorer pressar lärare att sätta oskäligt höga betyg. - SVT
Betygets värde. - Konkurrensverket
Om betygsinflation. - IFAU

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

En ögonblicksskildring från Göteborg. https://www.gp.se/debatt/begränsa-det-fria-skolvalet-så-slipper-vi-skolvalshaverier-1.32545799