lördag 8 augusti 2020

Internationella Orgasmdagen

» Det här med vår egen rasism

I en intervju med UEFA berättar Henke Larsson om varför han heter Larsson i efternamn. Hans pappa heter Francisco Rocha och kommer från ön Boavista, som är en av Kap Verde-öarna utanför Västafrika. Hans mamma däremot har sitt ursprung i Sverige och heter Larsson i efternamn. Henke fick heta Larsson för att man ville försöka skydda honom från rasismen pga hans hudfärg. Men helt gick det inte utan Henke kunde ofta mobbas under sin uppväxt i Helsingborg just för sin hudfärg.

- "Att hata personer för att de är svarta… Jag har aldrig förstått det och kommer aldrig att förstå det"

Och det kan man väl inte säga emot. Men det finns dessa tendenser även i vårt Sverige. I en undersökning från Novus som jag skrev om för några veckor sedan visar det sig att ungefär 20% av svenskarna inte vill bo granne med någon som har sitt ursprung i Afrika eller Mellanöstern. 20%, dvs var femte svensk. Av någon anledning stämmer detta ganska bra överens med stödet för det politiska parti som har just rasismen inympad i blodet. Jag talar naturligtvis om Sverigedumokraterna. Ett parti som specialiserat sig på att sprida hat mot just människor av annat ursprung.

Men jag gissar att även Henke fick godkänt av SD till slut.

Och när vi nu pratar fotboll. Hur tänker man i SD-styrda Sölvesborg? Stoltheten Mjällby AIF har ju en mängd spelare med utländskt ursprung. Är det OK i SD-styrda Sölvesborg? Eller dom får gärna spela fotboll bara man inte har dom som grannar?

Läs:
Kommer aldrig förstå det hatet. - Henke Larsson i Aftonbladet
Henke fick Larsson som skydd mot rasism. - Aftonbladet
Ny undersökning belyser främlingsfientliga attityder. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: