måndag 10 augusti 2020

Flyktingpolitik

» Vi ska skämmas

Afghanistan är ett av de mest krigsdrabbade länderna. I princip har landet befunnit sig i konstant krig sedan 1979. Stormakterna USA och Sovjetunionen har tillsammans med religiösa inriktningar under alla år krigat om makten i landet. Ibland har styret stötts av Moskva och upproret från Washington, ibland tvärtom. Och till detta olika extrema muslimska grupper som gjort tillvaron ännu värre. Ofta med stöd i form av pengar och vapen från stormakterna.

Karta över Afghanistan
Afghanistan har kanske 35 miljoner innevånare. I dag befinner sig ungefär 1,5 miljoner i landet som interna flyktingar. I grannländerna Iran och Pakistan finns ungefär 5 miljoner flyktingar från Afghanistan. Den stora övervägande delen av flyktingarna (alltså ungefär 15% av landets befolkning) finns i närområdet. Men många har också gett upp med att vänta i hopplösa flyktingläger där man bott i åratal. En stor del av de främst unga killar som kommit som flyktingar från Afghanistan till Sverige har helt enkelt aldrig varit i Afghanistan. Dom är uppvuxna i flyktingläger i främst Iran.

Men vi utvisar dessa ungdomar till Afghanistan. Ett land där dom kanske aldrig varit, ett land där dom inte har några släktingar eller kontakter. Och detta gör vi för att vi vill sända signaler om att det inte är någon idé att söka sig till Sverige. Det är en skam!

Afghanistan anses vara ett av de farligaste länderna i världen att vistas i. När vi tvångsutvisar ungdomarna till Kabul hävdar vi att det finns organiserat ett mottagande. Verkligheten är den att detta oftast inte finns. Ibland händer det att de som ska ta emot de tvångsutvisade ungdomarna på flygplatsen i Kabul inte vågar resa ut till flygplatsen av säkerhetsskäl. Ibland händer det att den personal från Sverige som följer med för att överlämna de tvångsutvisade vägrar lämna flygplanet på flygplatsen av säkerhetsskäl.

Många av de tvångsutvisade försvinner helt enkelt. En del flyr igen till t.ex. Iran. En del går av säkerhetsskäl bara under jorden. Andra tvångsrekryteras av olika grupperingar/terrorgrupper. Och några dödas helt enkelt. Men utvisas ska dom för att sända signaler så att inte andra lockas att ta sin tillflykt till Sverige.

Allt medan stormakterna fortsätter att destabilisera landet för att öka sitt eget inflytande och minska motståndarens inflytande. I dagarna läste jag om att det avslöjats att brittiska specialstyrkor i Afghanistan tillhörande specialförbandet SAS medvetet mördat ett 30-tal helt oskyldiga afghanska ungdomar. Avslöjandet avser händelser 2011. Men liknande avslöjanden har gjorts tidigare. Och ingen av de stridande parterna i landet är oskyldiga. Detta är bara ett litet exempel.

Samtidigt diskuterar vi här i trygga Sverige att flyktingarna måste stanna i närområdet. Men, det är just det dom gör. Som jag sade, det finns ca 5 miljoner afghanska flyktingar i grannländerna Iran och Pakistan. I det i dagarna katastrofdrabbade Libanon finns ungefär 1,5 miljoner flyktingar från Syrien. Det är en liten rännil av de krigsdrabbade ländernas flyktingar som kommer till oss uppe i nordliga Europa.

Men vi ska ju skicka signaler så att vi slipper ta något ansvar!

Läs:
Brittiska ”dödspatruller” mördade 33 oskyldiga afghaner. - Afghanistan

Inga kommentarer: