onsdag 19 augusti 2020

SD!

» Från SD:s horisont

Jag fick handlingarna till nästa Kommunfullmäktigesammanträde här i Åstorp i dag. Ja, om jag ska vara ärlig så fick jag inte direkt handlingarna utan i dagens digitaliserade samhälle så det jag fick var en länk till handlingarna på nätet. Vi har till och med försetts med en läsplatta (på lån) som vi ska använda i vårt förtroendeuppdrag för kommunen.

Bland annat innehåller handlingarna (än så länge...) 16 nya motioner varav SD står för 13. Det är allt från vilda djur på cirkusar till avskaffande av Kultur- och Fritidsnämnden. En del någorlunda vettiga motioner till andra som jag överhuvudtaget inte begriper så mycket av. Antagligen har man under sommaren haft utbildning av sina politiker och som avslutningsuppgift haft en uppmaning att skriva en motion.

Möjligheten att som förtroendevald skriva en motion till kommunen är en mycket viktig del av demokratin. Det finns t.ex. en riktigt vettig motion från den Borgerliga alliansen (M+Kd+L) om att kommunen ska verka för att den Pågatågslinje som öppnas i december 2021 mellan Åstorp - Malmö ska utvidgas till att gå Ängelholm-Åstorp-Malmö. Intressant är att bland annat Moderaterna var mycket stora motståndare till att Åstorps kommun tillsammans med Trafikverket ska bygga en gångbro över bangården med nedgång till perrongen och över till "andra sidan" där ett nytt bostadsområde ska byggas. Den planskilda övergången mellan plattformarna är nog en förutsättning för utökning av Pågatågen till Ängelholm. Dessutom är det tveksamt om Ängelholms kommun är intresserad eftersom Pågatåg Åstorp-Ängelholm (10 min tågresa) med största sannolikhet innebär att busslinje 514 som går mellan Åstorp-Ängelholm då läggs ner (30 min bussresa). De flesta resenärer är resande inom Ängelholms kommun så då får Ängelholms kommun med all sannolikhet skapa en ny stadsbusslinje för att skapa resemöjligheter från Ausås osv.

SD-rötter
Men det var inte de vettiga motionerna jag tänkte kommentera. Jag saknar nämligen ett par motioner från SD. Fast jag tror faktiskt att man redan lämnat in dom om jag ska vara ärlig. I dagens Coronatider hade det t.ex. varit spännande att debattera ett kommunalt krav på att man för att bli anställd i kommunen måste vara villig att hälsa på alla genom att ta i hand. Skulle man sedan i Coronatider tvingas skapa undantag från regeln? I Danmark har ju SD:s kompisar i Dansk Folkeparti fått igenom att man för att kunna bli dansk medborgare måste man delta i en ceremoni där man tar borgmästaren eller borgmästarinnan i hand. Efter lite om och men har man i Danmark beslutat att göra undantag från regeln under en tid. DF tyckte att man skulle sprita händerna istället. Hur man gör i t.ex. Trelleborgs kommun där SD fått igenom ett sådant krav för anställning vet jag inte. Jag antar att man har anställningsstopp!

En annan motion som varit spännande att debattera handlar om förbud mot ansiktstäckande klädsel offentligt. Det finns ju länder där liknande regler införts. Så där lever man farligt som tomte eller om man nu följer påbuden om ansiktsmask på! Man får väl fråga polisen som kommer och har anmärkning på ens klädsel om det är "Moralpolisen" eller "Hygienpolisen" så man vet om man ska ta av ansiktsmasken eller inte.

Nä, det är inte lätt att lägga sig i kulturer och klädsel och annat. Omständigheterna kan lätt ändra förutsättningarna. Själv har jag svårt för att se varför samhället ska lägga sig i hur vi klär oss i offentligheten. Vill vi spöka ut oss eller inte spöka ut oss ska vara vår egen ensak. Oberoende av om det är i Sverige, Frankrike, Saudiarabien eller Iran. Det är lika illa på alla ställen. Lägg er inte i hur vi klär oss om det inte handlar om arbetsmiljö, hygien eller liknande. Där man naturligtvis måste ha rätt att ställa krav.

Hur som helst så har jag ju satt "Från SD:s horisont" som rubrik. Så låt oss koncentrera oss på dessa pajasar. En av SD:s motioner i Åstorps kommun handlar om att ALLTID kräva utdrag ur belastningsregistret vid anställning i kommunen. Oberoende av vilken sorts tjänst det handlar om. Jag har en känsla av att de som drabbas värst är just SD:s egna medlemmar. Det gjordes en journalistisk kontroll i samband med valet av de olika partiernas kandidater till olika församlingar. Det visade sig där att just SD:s kandidater var kraftigt överrepresenterade när det gäller det brottsliga förflutna.

För övrigt leder ju också SD kraftigt ligan över avhoppade och uteslutna representanter. I dag ser jag att inte mindre än fyra ledande representanter för SD i skånska Bromölla hoppar av på bara några dagar. Bland annat kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson. Vilken fruktansvärt olycklig tillfällighet att fyra stycken hoppar av samtidigt från ett och samma parti! Annars förekommer det olika former av avhopp hela tiden. I handlingarna till nästa Kommunfullmäktige finns tre sådana avsägelser. En S, en SD och en V (flytt till annan ort). Men SD leder som sagt den här ligan överlägset. Här i Åstorp är till exempel redan 2 av SD:s ledamöter i Kommunstyrelsen inte längre SD:are utan politiska vildar...

Det ska kanske tilläggas att det i Åstorpspolitiken finns tre block som inget av dom har majoritet. Kommunen styrs av en minoritet bestående av S+C+V med två oppositionsblock, M+L+Kd och SD.

Med envis regelbundenhet tvingas SD även att utesluta medlemmar som inte kan hålla sig i skinnet på nätet. Antalet SD-företrädare som sprider rasism, nazism, hat och annan dynga är ganska stort. När man läser inlägg från den sverigedumokratiska svansen i olika diskussionsforum blir man mörkrädd. Det sprids här ett hat mot andra människor baserat på fördomar, lögner eller helt enkelt äkta rasistiskt hat. SD har naturligtvis ingen chans att utesluta alla dessa pestspridare. Man verkar inte ens intresserade av att försöka moderera debatten på något sätt. Hatet och lögnerna får står kvar. Men ibland uppmärksammas det i annan media när valda företrädare för SD uttrycker sig vidrigt. Och då tvingas man med sorg i hjärtat från SD-ledningen markera.

Sverigedumokraterna


Nu senast i dag läser jag om en SD-nämndeman i Södertörns tingsrätt som sprid vidare grova rasistiska inlägg. - "Jag tyckte det var komiskt" kommenterar han det med. Nu blev han bara en i raden av sverigedumokrater som lämnar sina uppdrag.

Som sagt - Sverigedumokraterna.

Läs:
Reglerna kring munskydd utmanar debatten om niqab. - Expressen
Fler avhopp från SD i Bromölla – ordföranden: ”Kom som en chock”. - SVT Skåne
Fyra lokala SD-toppar hoppar av. - Aftonbladet
SD-nämndeman spred grova rasistiska inlägg på nätet. - Dagens Juridik

Inga kommentarer: