torsdag 6 augusti 2020

Stoppa kärnvapnen

» 75 år sedan Hiroshima

I dag är det exakt 75 år sedan världens enskilt värsta terrorattack genomfördes. Den amerikanska atombomben över Hiroshima. Uppskattningsvis kanske 75.000 människor dog mer eller mindre omedelbart medan lika många dött i följderna av bomben sedan dess. Fortfarande dör människor pga bomben även om det finns mycket få överlevande kvar. Målet för bomben var ett rent civilt mål utan militär betydelse och syftet med bomben var att testa atombombens effektivitet och genom ren terror tvinga Japan till underkastelse. Några dagar efter Hiroshima-bomben släpptes en ny atombomb över staden Nagasaki.

Det sker många terrorattacker mot civila mål i krig. De som dog pga bomberna över Hiroshima och Nagasaki var bara en liten del av alla civila som fick offra sina liv över hela världen under 2:a världskriget. Men bomberna var de enskilt värsta attackerna. Och de pekar på det orimliga i atombomber. Trots detta fortsätter utvecklandet av ännu effektivare bomber. Nya länder skaffar tillgång till teknologin.

Senaste exemplet är Nordkorea som gör den slutsatsen att man har inte en chans att försvara sig mot en attack av överlägsna styrkor, men hotet om att man ska hinna fyra iväg en atombomb ska skrämma "motståndarna" från att attackera. USA och dess allierade attackerade Irak med motiveringen att man i Irak var på väg att skaffa massförstörelsevapen. Beskyllningar som senare visade sig vara medvetna lögner. Iran beskylls av USA och Israel vara på väg att försöka få fram egna kärnvapen och utsätts därför för hårda internationella sanktioner. Indien, Pakistan och Kina som alla tre inte kan betecknas som vänner har tillgång till kärnvapen. Israel anses ha skaffat sig tillgång till kärnvapen men erkänner detta inte officiellt och har inte utsatts för någon form av sanktioner för att förhindra detta. I Sverige fanns en gång en stark opinion för att Sveriges skulle skaffa sig egna kärnvapen. Utvecklingen startades efter 2:a världskriget och pågick i princip fram till 1972. När Sverige 1968 slutligen godkände icke-spridningsavtalet innebär det dock ett slut på utvecklingen.

Men fortfarande vägrar Sverige skriva på FN:s avtal mot kärnvapen. Efter påtryckningar från Pentagon och Vita Huset vågar helt enkelt Sverige inte skriva på avtalet. Att skriva på avtalet innebär att vi inte accepterar kärnvapen på svensk mark. USA:s princip är att aldrig berätta om man medför kärnvapen eller inte. Alltså skulle ett svenskt krav innebära att USA helt enkelt avbryter allt militärt samarbete.

Men det är dags att göra klart att kärnvapen har så enorma konsekvenser att de inte får komma till användning fler gånger.

Atombomb

SKRIV PÅ! NU!

Läs.
Osäker framtid för nedrustning av kärnvapen. - Sveriges Radio
Sverige måste underteckna förbud mot kärnvapen. - Dagens ETC
Tidigare har Sverige alltid skrivit under internationella avtal om nedrustning av kärnvapen. Varför vägra denna gång. - Helsingborgs Dagblad debatt

Inga kommentarer: