onsdag 12 augusti 2020

Nya Coronastrategier

» Ansiktsmask på?

Coronavirusets spridning och strategier mot detta fortsätter att engagera. Det finns väldigt många experter. I varje fall som tror att dom är experter...

Coronavirus
Jag vill börja med att påpeka att jag tror att Sverige har valt rätt strategi. Däremot är jag tveksam till om valet av strategi har en avgörande betydelse för smittspridning. Det tycker jag det faktum att utfallet skiljer sig enormt mycket inom samma land visar. Inom ett land där det alltså gällt samma form av strategi. I Sverige har Stockholm och några andra områden drabbats väldigt hårt medan andra områden, som Skåne, kommit mycket lindrigt undan. Och samma gäller i andra länder. Det skiljer enormt mellan olika regioner. Därav drar jag slutsatsen att valet av strategi inte alls har haft någon avgörande betydelse. Det är andra faktorer och rena tillfälligheter som spelar större roll.

Däremot har troligtvis val av strategi stor betydelse för hur resten av samhället fungerar. Att stänga skolor och förskolor får stora konsekvenser på samhället. Att stänga ner helt får mycket stora konsekvenser.

Det är dock uppenbart att Sverige var uselt förberedda på en pandemi. DETTA har spelat en stor roll. Och detta är något som politiker och tjänstemän av alla kulörer och i alla regioner av landet får ta på sig ansvaret för. Att så blint lita på att "Marknaden" skulle tillfredsställa behoven av skyddsutrustning på studs när behoven uppkom är så naivt att jag förundrar mig över att politiker har kunnat bli så grundlurade av experterna på "just in time" filosofin. Här hoppas jag att vi lärt oss något till nästa gång. Så att inte fler liv offras då som hade kunnat räddas om man varit förberedda.

Ett annat område är ständiga besparingar inom vård och i synnerhet äldrevården. Man måste ge personalen goda arbetsvillkor. Att bygga upp verksamheten på att det ständigt finns en uppsjö av timvikarier som kan hoppa in är att bygga upp en grogrund för katastrof när något händer. Helt självklart ska fasta heltidstjänster som lätt kan schemaläggas vara grundprincipen. Sedan kan det finnas de som vill jobba deltid, och det kan kanske finnas ett litet behov av extra personal som kan hoppa in. Men det går inte att bygga verksamheten på alla dessa inhopp. Då har man byggt in en tidsinställd bomb. Inför detta i den kommunal omsorgen och ställ krav på samma villkor och kompetens i den privatisera vården. Det ska inte går att spara på personalen för att kunna öka utdelningen till aktieägarna. Sätt fart!

Det här är saker som får kosta. Det måste få kosta. Människoliv och människovärde måste få kosta. Då går det inte att utlova stora skattesänkningar som Liberalerna just nu är ute och lovar för att rädda livet på partiet.

Munskydd alternativ användning
Fast det som verkligen fick mig att sätta mig framför tangentbordet var en gästkrönika på ledarsidan i Svenska Dagbladet i dag av en Christer Jansson som tydligen sitter fast i Phuket i Thailand. Vad han nu skulle där att göra? Han drar en lans för användandet av munskydd. Något som han tydligen tycker är en självklarhet att ställa krav på. Däremot verkar Christer Jansson dåligt ha följt diskussionen i Sverige eftersom han verkar tro att Anders Tegnell vill förbjuda munskydd. Han skriver nämligen: - "I avvaktan på att Thailands regering tillåter oss att resa hem igen, kommer vi att trotsa Tegnell och bära munskydd där det rör sig många människor även i Sverige." Till den gode Christer, om han nu mot förmodan skulle få läsa detta, vill jag säga att det finns inget förbud mot munskydd i Sverige. Det finns inte ens någon avrådan från att använda munskydd. Däremot alltså en avrådan från att införa krav på detta på allmän plats. Men den som vill använda ett munskydd får gärna göra detta.

Och många gör det! Till mig signalerar den som har munskydd att personen i fråga är extra rädd för att bli smittad / smitta andra. Det kan bero på att man tillhör någon riskgrupp men trots detta måste ut. Det kan bero på att man är orolig för att själv smitta någon. Det kan bero på allmän smitträdsla. För mig kvittar det. Det signalerar till mig att jag ska vara extra försiktig. Sedan verkar väldigt många vara usla på hur man använder munskyddet. Det sitter bara för munnen och inte näsan. Det sitter under hakan. Man pillar på det. Man tar bort det när man pratar med någon. Det finns många underliga sätt att använda munskyddet på vilket gör att jag tappar lite av mitt förtroende för det.

Rekordet tar väl de två medelålders damerna som jag såg komma från var sitt håll med munskydd på. Men när dom såg varandra var det uppenbart att det var länge sedan man träffats. Så det blev munskydd ner och stora pusskalaset!

Men, som sagt. Använd gärna munskydd. Till mig signalerar det att jag ska vara extra noggrann med att hålla avståndet. Men jag tror inte det minsta på att krav på allmänt användande med böter som bestraffning skulle vara en framkomlig väg.

För övrigt när vi gör våra jämförelser mellan länderna i VM i Coronadöd så ska vi vara medvetna om att man räknar på väldigt olika sätt i olika länder. När Folkhälsomyndigheten meddelar att siffran för igår var 4 så innebär det att det avlidit fyra personer som någon gång under de senaste 30 dagarna testats och fått bekräftat att man smittats av Coronaviruset. Man kan mycket väl i teorin ha tillfrisknat igen under dessa upp till 30 dagar men dött i en trafikolycka. Man behöver alltså inte ens fortfarande vara sjuk i Covid-19 och det behöver inte vara Covid-19 som förorsakade dödsfallet. Man kan ha testats i samband med att man avlider, men alltså också för en månad sedan.

Läs:
I Thailand fungerar munskydd utmärkt. - Christer Jansson i Svenska Dagbladet
Antalet smittade i Spanien stiger kraftigt. - Svenska Dagbladet
Fauci: Virusutbrottet i USA nu är det värsta i världen. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: