söndag 2 augusti 2020

Världsvänskapsdagen

» En eloge till KDU

Äras den som äras bör. Om jag igår kände det som lite konstigt att ge en eloge till Moderaterna så känns det nästan ännu konstigare i dag att ge en eloge till KDU. Sedan ska jag naturligtvis erkänna att jag inte har en tillstymmelse till att tro att när Moderaterna inte vill se "terrorister på våra gator" så avser man högerextremister. Man menar naturligtvis extrema muslimer. Så mitt beröm i går ska naturligtvis ses som en form av satir.

Fotboll
Men, i dag är mitt beröm till KDU faktiskt ärligt! Bakgrunden är en debattartikel i Aftonbladet från MUF:aren Johannes Thernström, som är distriktsordförande för MUF i Blekinge. I sin debattartikel i Aftonbladet argumenterar Johannes för att Fotbollsförbundet ska slopa den regel som säger att medlemmarna i de svenska fotbollsklubbarna måste äga minst 51% av föreningen. Kommersiella krafter får alltså äga maximalt 49%. Det är där som t.ex. amerikanska AEG tillsammans med Zlatan ligger i Hammarby. AEG ägde 49%, men nu fick Zlatan hälften av detta av AEG när han slutade i AEG klubben Los Angeles Galaxy som en del av den ekonomiska uppgörelsen.

MUF:aren tycker att man gott kan slopa regeln som säger att svenska fotbollsföreningar ska vara just föreningar styrda av medlemmarna. Man kan gott släppa in kommersiella krafter i föreningarna utan begränsningar. Det är ingen fördel med att det är föreningar, det kan mycket hellre vara aktiebolag. Det ska bli fritt fram för saudiska oljeprinsar, ryska oligarker eller kanske svenska nätspelsmiljardärer att köpa upp de svenska klubbarna som investering eller lekstuga.

Det är detta som KDU:aren Nike Örbrink, som är vice förbundsordförande för KDU Sverige, protesterar mot. Som Nike så korrekt konstaterar: - "Moderata Ungdomsförbundet tycks inte veta skillnaden mellan civilsamhället och företagande.". Allt blir inte bättre för att man kan tjäna pengar på det. Att det är föreningar med föreningsmedlemmar som styr över klubbarna har en principiellt stor betydelse. Att moderater tycker annorlunda är dock inget att förvåna sig över. Folklig makt - struntprat! Pengars makt - himmelriket! Heja KDU! Det känns verkligen konstigt att skriva så, men jag menar det uppriktigt!

Läs:
Ge svensk fotboll en chans att konkurrera. - MUF Aftonbladet debatt
Svensk elitfotboll ska inte vara till salu. - KDU Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: