måndag 3 augusti 2020

Sortera rätt

» Hurra vad vi är bra

NSR skryter med att 3 av kommunerna i Nordvästskåne kommer in på de 7 översta platserna när branschorganisationen Avfall Sverige rankar de svenska kommunernas avfallshantering. NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB, är ett samarbetsföretag för Avfall och Återvinning för sex kommuner i Nordvästskåne. De sex kommunerna är Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm.

I årets Rankning kom Ängelholm på 2:a plats, Bjuv på 4:e plats och mitt eget Åstorp på 7:e plats. Vad är det som gör att vi får bra betyg? Det är troligtvis det faktum att det är källsortering som gäller. Har man villa så har man 3 olika kärl att hålla reda på. Två av kärlen har fyra olika fack och sedan kan man alltså dessutom också ha ett kärl för trädgårdsavfall.

Det var inte länge sedan jag läste om någon kommun där innevånarna protesterade mot att dom skulle behöva börja sortera sitt avfall. Det är väl helt självklart att man sorterar avfallet. Ett fack för ofärgat glas och ett för färgat glas. Ett fack för metallförpackningar och ett fack för plastförpackningar. Ett fack för tidningar och ett för pappersförpackningar. Ett fack för matavfall och sedan ett fack för restavfallet. Till detta lämnas batterier för sig, gamla glödlampor för sig, elektronikskrot för sig och så vidare. Man kan få hämtat grovavfall om man bokar, men det får bli ett besök på återvinningscentralen. Det finns en återvinningscentral med personal som hjälper till i varje kommun.

Det är, tycker jag, helt självklart att man sorterar sina sopor så att så mycket som möjligt på ett eller annat sätt kan återvinnas. Hur kan man protestera mot att man sorterar sitt avfall?

Hurra för oss!

Fast jag börjar fundera över vårt förpackningsraseri!

Läs:
Pressmeddelande. - NSR
Nordvästra Skånes Renhållning. - NSR

Det finns de som inte återvinner

Inga kommentarer: