onsdag 5 augusti 2020

Fortsätt leva livet

» Om våld

Dödligt våld är avskyvärt oberoende av när och var det sker. Att skjuta ihjäl en helt oskyldig 12-åring av misstag tillhör väl det mer än vanligt avskyvärda. Om man ger sig ut mitt i natten för att skjuta ihjäl en ovän och sedan dagen efter kan läsa i tidningen att man i själva verket sköt ihjäl en 12-årig tjej, hur känner man då? Känner man stolthet? Känner man besvikelse och bestämmer sig för att göra om det rätt? Skäms man? Skryter man om det eller skäms man öronen av sig så att man går under jorden och drömmer mardrömmar?

Jag vet faktiskt inte. Men jag hoppas att man drömmer mardrömmar om det resten av livet! Kan man hoppas på att några i varje fall får sig en tankeställare.

I Sverige ökade antalet mord (dödligt våld som det heter) förra året. Från 108 mord 2018 till 111 mord 2019. Dvs egentligen ingen större skillnad. Vi hade fler mord på 90-talet än vad vi har idag. En minskning som troligtvis beror på ett minskat alkoholdrickande. Ovannämnda skjutning är egentligen något ovanligt. En stor del av morden handlar om mord inom familjen där främst kvinnor drabbas. Eller olika former av "fyllemord". Risken för "oskyldiga" att drabbas är mycket liten. Jag såg på något ställe att under de senaste 10 åren är det 15 personer som av "misstag" blivit ihjälskjutna. Vi kan inte gå omkring och vara rädda. Risken för att oskyldiga ska drabbas är enormt liten. Det är farligare i hemmet för kvinnor t.ex. Och det är mycket farligare att ge sig ut i trafiken. Fler helt oskyldiga dödas i trafiken pga omdömeslöshet från andra trafikanter.

Men det hindrar inte att man blir upprörd när helt oskyldiga drabbas. Men, låt er inte skrämmas upp av politiker som vill ta politiska poäng på olika sätt på händelser som sker.

Åk för Guds skull inte till USA för att ta ett exempel. USA är ett skjutgalet land. I Chicago har än så länge i år 414 personer mördats. Det har varit 1.627 skjutningar. I Philadelphia har än så länge 990 personer skjutits i år. I Chicago har än så länge 9 barn mördats.

Våld är avskyvärt. I Tyskland har nu återigen Stephan Ernst erkänt att det var han som sköt ihjäl CDU-politikern Walter Lübcke. Walter Lübcke hade tagit klar ställning för Tysklands ansvar att ta emot flyktingar. Stephan Ernst var invandringshatande högerextremist. Man räknar med att det i dag i Tyskland finns omkring 24.000 aktiva högerextremister varav hälften bedöms villiga att ta till våld. Tyskland har ju också drabbats av ett stort antal mord som haft uppenbara rasistiska och högerextrema motiv.

Läs:
Våg av vapenvåld i USA – dödsskjutningar ökar kraftigt. - Dagens ETC
Kriminologen: 15 utomstående mördade av gängen på 10 år. - SVT
Varför är invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken? - Motargument
Walter Lübcke: Man on trial admits to killing German politician. - BBC News

Inga kommentarer: