söndag 9 augusti 2020

Pang pang

» Skjutgalningar

Jag ser att den amerikanska vapenlobbyn i NRA, National Rifle Association, har fått lite problem. NRA har under en lång tid varit en mycket inflytelserik lobbygrupp för att se till så att skjutgalna amerikaner kan fortsätta att springa omkring beväpnade upp till tänderna. Genom frikostiga bidrag till konservativa politiker som fortsätter att se till så att vapenlobbyn kan hålla amerikaner fritt beväpnade behålls de skjutgalna amerikanska vapenlagarna. När vi svenskar oroas över skjutningar och mord så är detta ändå bara en bråkdel av allt som sker i USA.

NRA
Men nu verkar NRA få problem. Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James stämmer fyra av topparna inom NRA för att ha låtit NRA bekosta deras lyxliv. Hon vill också försöka upplösa hela organisationen eftersom hon anser att NRA är fullt med missbruk och bedrägeri. Inte ens NRA står över lagen konstaterar hon.

Under de senaste tre åren har VD:n Wayne LaPierre och tre andra toppar inom NRA fått ut totalt 64 miljoner dollar från organisationen. Det motsvarar över en halv miljard kronor. Wayne LaPierre har suttit som VD i 39 år och beskylls nu för att ha låtit organisationen bekosta hans lyxliv tillsammans med de övriga topparna inom NRA. Nyligen blev det klart att Wayne LaPierre ordnat ett kontrakt om avgångsvederlag på motsvarande 150 miljoner kronor.

Kanske har det blivit lite för mycket även för NRA. 2015 gick organisationen med 28 miljoner dollar i överskott, vilket hade förändrats till 38 miljoner dollar i underskott 2018. Allt fler amerikaner börjar också tröttna på alla skjutningar och då i första hand på masskjutningar. Något som vi ju i Sverige knappt vet vad det är men som drabbar USA med jämna mellanrum.

Kan man hoppas en dag på att även amerikanerna blir civiliserade!

Läs:
New Yorks justitieminister vill upplösa NRA. - Svenska Dagbladet
Vapenförsäljningen i USA stiger dramatiskt. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: