torsdag 27 augusti 2020

Arbetsförmedlingar

» Hela landet ska leva

I går funderade jag ju lite över KD:s önskeregering, alltså en Brunblå sörja med Sverigedumokraterna och Moderaterna i koalition och med Kristdemokraterna som stödparti. Ett exempel på hur det kan gå när dom här lierar sig är den slakt av Arbetsförmedlingen som de kraftiga nedskärningar av budgeten för AF som den statsbudget som dessa partier fick igenom mot Regeringen innebar.

Den nya Brunblå sörjan
Arbetsförmedlingen slaktade sina lokalkontor och övergav en stor del av landet. Istället ska privata bolag sköta jobbet på upphandling. Men hur går det med detta? Är dom intresserade av småkommuner? Än så länge har ju inte AF-slakten inneburit något positivt. De som redan tidigare hade det svårast på arbetsmarknaden får nu ännu sämre stöd och hjälp.

Från regeringens sida har man tvingats att dra i nödbromsen för Arbetsförmedlingens slakt. En nödbroms som inte verkar ha fungerat allt för bra. Efter krav från kommunerna har dessa också fått lov att hjälpa till med arbetsmarknadspolitiken för att inte de som står längst bort och bor i mindre kommuner helt ska lämnas i sticket.

I Dagens Samhälle går näringslivschefen på arbetsgivarorganisationen Almega, Andreas Åström, ut till storms mot att kommunerna ska få engagera sig i att hjälpa kommuninnevånarna att få ett jobb.

- "Det blir en snedvriden konkurrens, där kommuner med skattemedel i ryggen kan slå ut de privata företagen. Om kommuner ska vara med i systemet ska det vara i undantagsfall, i glest befolkade områden där ännu ingen privat aktör har etablerat sig."

Det viktiga enligt Almega är inte att hjälpa människor att få jobb, det viktiga är att skapa en ny lukrativ marknad för diverse lycksökare. Sedan kan kommunerna ta skiten som företagen inte vill ha. Är det så vi ska tolka det? Hur som helst så läser jag att kommunerna som blivit av med sin arbetsförmedling är oroliga över att bli övergivna. Arbetsförmedlingen har inte alls erbjudit de alternativ som dom lovat.

Snarast är det en sedan länge pågående trend att den Offentliga verksamheten överger de mindre kommunerna till förmån för några enstaka större städer. Det är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skattekontor, Kronofogdemyndigheten osv. Det handlar inte bara om att servicen till kommuninnevånare i mindre kommuner försämras. Samtidigt försvinner arbetstillfällen i kommunerna och tvingar innevånarna att flytta till de större städerna för att få jobb. Centraliseringen i sig skapar ytterligare centralisering. Något som är skadligt för hela samhället. Det låter fint när man från den centrala makten i Stockholm talar om att hela landet ska leva. Men det är bara skitsnack för samtidigt försvinner alla offentliga jobbtillfällen från stora delar av landet och centraliseras till främst Stockholm men i övrigt till ett litet antal större städer.

Arbetsförmedlingen
Men arbetslösa har sig själva att skylla. Mot arbetslösa ska piskan användas. Ett exempel på detta är den debattartikel som två moderater, Josefin Malmqvist och Oliver Rosengren, skrivit i Aftonbladet. Där man kräver sänkt A-kassa! Och roar sig med att kalla Socialdemokraterna för "bidragsparti". Men om det är några som är bidragspartier är det väl Moderaterna. Fast deras bidrag går till andra. Dom bidragen går till de som inte behöver bidrag men som ska gödas med bidrag för att bli glada.

Läs lite mer:
Almega varnar för kommuner som jobbaktörer. - Dagens Samhälle
Kommunerna saknar sin Arbetsförmedling. - Dagens Samhälle
Kronofogden stänger lokalkontor. - Publikt
Höjd a-kassa leder till högre arbetslöshet. - Moderater på Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: