måndag 9 september 2019

Om bankgirighet

» Bankerna och kontanterna

För några dagar sedan var jag på en träff/utbildning för Gode Män / Förvaltare. Med på mötet var även representanter för den lokala banken. En av bankrepresentanterna var så stolt över att han hade minsann inte använt kontanter på länge. Han hade bara mobilen med ett fodral för ett par kort med sig. Alla betalningar skedde med kort eller Swish. Det var SÅÅ behändigt. Tog affärerna inte emot kort eller Swish så valde han helt enkelt en annan affär. Jag kunde inte annat än kommentera att jag i min tur valde en annan affär om den inte tog emot kontanter.

Girig bank
Sedan började vi diskutera annat. Det kom att handla om Huvudmannens konton. Huvudman är den som någon är God Man för. Alltså den som ska ha hjälp med att sköta sin ekonomi. I princip ska det finnas tre olika bankkonton. Först och främst det konto som den Gode Mannen betalar räkningar från, och dit inkomster betalas in. Men på detta konto får det inte finnas för mycket pengar. När räkningarna är betalda så går det en gräns vid 20.000 kronor. Sparkapital ska finnas på ett annat konto. Ett konto som den som är God Man inte kan använda utan tillåtelse från Överförmyndaren. Kontot är som det heter Överförmyndarspärrat. Behöver man göra större "investeringar" till Huvudmannen så måste alltså den som är Överförmyndare godkänna detta först. Sedan ska det finnas ett ytterligare tredje konto, ett konto som Huvudmannen själv disponerar. För egna småinköp osv. Ett konto som den Gode Mannen ser till att fylla på lite pengar på. Sedan kan alltså Huvudmannen naturligtvis ha kontanter. Som Huvudmannen tar ut från sitt eget konto t.ex. med ett bankkort.

Och det var då som problemen började vid diskussionen med Banken. Den Gode Mannen vill kanske kunna hålla koll över Huvudmannens eget konto så att inget underligt sker. Men, ska inte kunna använda kontot! Det är Huvudmannens eget konto. Men det alternativet finns inte. Antingen kan man inte alls se kontot, eller också kan man använda kontot också. Detta skapar t.ex. problem om Huvudmannen har Försörjningsstöd från kommunen. Kommunen kräver då ofta kontoutdrag - som den Gode Mannan inte kan få fram.

Sedan kom nästa problem. Hur gör man om Huvudmannen kanske är dement eller av andra skäl helt enkelt inte KAN använda ett bankkort. Många som bor på olika boenden har en God Man som sköter ekonomin. Men Huvudmannen vill kanske någon gång vara ute med sin personal på boendet och kanske köpa en glass, köpa fika osv. Har dom då ett kort kopplat till sitt eget konto och banken kommer underfund med att det i praktiken inte är Huvudmannen själv som använder kortet utan personal på boendet t.ex. så drar man in kortet. Det kan ju vara anhöriga som hjälper Huvudmannen med praktiska saker. Kortet får enligt banken inte användas av andra än den som står på kortet. Men om nu Huvudmannen inte KAN använda ett kort. Demens eller andra former av handikapp eller funktionsnedsättningar? Bankerna vill ju avskaffa kontanterna. För Huvudmannen kan ju också ha en börs med lite kontanter. Hur ska en människa som tillhör de här grupperna kunna unna sig något? Bankens representant hade inget svar på frågan!

Vår bankrepresentant skröt istället över hur många som har Swish i dag. Men det finns fortfarande flera miljoner svenskar som inte har Swish. Det finns stora grupper som av olika anledningar inte KAN eller VILL bli mobilberoende. Som helt enkelt inte KAN använda en smarttelefon pga olika funktionshinder. Som inte KAN använda ett betalkort pga funktionshinder. Hur ska dessa människor överleva i det kontantfria samhället. Vår bankrepresentant hade inget svar på frågan.

Banker
Sanningen är att Banken struntar i dessa grupper. Dom är inte lönsamma! Jag tror att "visdomsorden" från Nordeas förre styrelseordförande Björn Wahlroos förklarar ganska mycket om hur bankerna ser på sina kunder:

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Att affärer slutar ta emot kontanter handlar oftast om att dom helt enkelt inte anser sig kunna få service från bankerna med att hantera kontanterna. Dom kan inte bli av med de pengar dom får in. Dom kan inte få hjälp med att se till att dom har växel. Kontanthantering är ointressant för Bankerna. Samtidigt som dom kan tjäna pengar på kortbetalningar och Swish. Kontanter är bara ett bekymmer. Bankerna är inte en Serviceinstitution. Det är en girig pengakarusell som ska generera nya slantar till ägarna. Ett annat argument är säkerhetsaspekter. Det är därför som bankerna försöker förtiga hur bedrägerierna skenat. Kortbedrägerier! ID-bedrägerier! Ofta äldre som har problem med att sköta de kort och BankID som dom "tvingas på" blir lurade. I dagarna införs nya säkrare regler för kortbetalningar. Det är på tiden, men det skapar ännu fler nya problem för t.ex. äldre eller funktionshindrade.

Slutsats! Se till att fortsätta använda kontanter så att behovet finns kvar. Se till att affärerna tar emot kontanter. Kräv av bankerna att dom ger affärerna kontantservice. Plötsligt en dag kan det vara DU som blir beroende av att kunna använda kontanter!

Nya säkrare kortregler:
Nya regler kan försvåra betalningar med kort

Inga kommentarer: