onsdag 18 september 2019

Allt som ska bli bättre blir inte bättre

» Våra apotek

2009 avreglerade och privatiserade den moderatledda Fredrik Reinfeldt-regeringen de svenska apoteken. De flesta svenska apotek lämnades över till ett antal olika nya apotekskedjor. Det skulle bli så mycket bättre hävdade man. Marknadskrafterna skulle göra det hela så mycket bättre - sade man.

Vem vinner
Vad har då hänt sedan dess? Vi har fått fler apotek! Från 900 apotek i Sverige så finns det i dag mer än 1.400 apotek. Men det är inte på de mindre orterna som det blivit nya apotek. Istället ligger apoteken på rad i shoppinggallerierna, på shoppinggatorna och i stora köpcentra. Apoteken har förvandlats från en serviceinrättning som förser oss med våra mediciner (receptbelagda eller icke receptbelagda) till specialister på hälsokost och skönhetsmedel som dessutom säljer läkemedel. Konkurrensen mellan kedjorna är intensiv med kundklubbar och medlemspriser på duschschampon.

Priserna på receptfria läkemedel i Sverige har stigit med 50% på ett antal år. På landsbygden MINSKAR antalet apotek. Det lönar sig inte. Eller också kan man inte få tag på farmaceuter. Dom lockas till de stora apoteken i städerna, apotek som ligger sida vid sida på shoppinggatorna. Samtidigt kan vi också se att det allt oftare uppstår brister på viktiga läkemedel. Huvudskälet till detta är minskad lagerhållning hos leverantörer och grossister. Eftersom de olika kedjorna har sina egna distributionskanaler kan ett apotek ha slut medan ett annat har kvar läkemedel. Men eftersom det är olika konkurrerande kedjor så försvåras samarbetet.

Har marknadskrafterna och privatiseringsivrarna gett oss bättre apotek? Ja, om vi vill ha apoteket för att köpa skönhetsmedel och hälsokost. Är det däremot livsviktiga läkemedel det handlar om så är det tveksamt. Snarast har det försämrats.

Läs lite mer:
Avreglering gav oss en naken Zelmerlöw
Boende i Dalarna måste åka i timmar för att komma till apoteket

Inga kommentarer: