fredag 20 september 2019

Ingen riktig Lisa

» Fel prioriteringar

I dag har tydligen partierna (S+Mp+V+C+L+M+Kd) träffats igen för att diskutera lämpliga åtgärder mot gängvåldet. Justitieminister Morgan Johansson har lagt fram 30 olika åtgärder mot gängkriminaliteten som man tidigare diskuterat. Men Ulf Kristersson som upprörd konstaterat att regeringen agerat saktfärdigt är inte hemma. Inte heller Nyamko Sabuni eller Ebba Busch Thor. Dom har nämligen bjudits på 60-års partaj i Israel av PR-konsulten Micael Bindefeld. Dom har prioriterat partajet med andra kändisar i solen framför att sköta sitt jobb i Sveriges Riksdag. Men det är ju en prioriteringsfråga.

Att man inte kommer överens är nog inget som vi ska förvånas över. Här handlat det för Moderaterna och Kristdemokraterna om att surfa på vågorna. M och Kd kommer aldrig att bli nöjda eftersom dom räknar med att tjäna på att utpeka sig som de som står för de hårda tagen i motsats till regeringen. Oberoende av vilka populistiska förslag som regeringen lägger fram så kommer högeroppositionen att vilja ha ännu mer.

Verkligheten är nämligen den att det dödliga våldet i Sverige är inte exceptionellt högt. Räknat i antalet döda per 100.000 innevånare så steg dödandet under 1970- och 1980-talen. Som lägst 1970 med drygt 0,8 till som högst 1989 med 1,5 döda per 100.000 innevånare. Sedan har det sjunkit och var som lägst 2012 nere i 0,7 döda per 100.000 innevånare. Sedan har det ökat igen under 2010-talet och nådde toppen 2015 med nästan 1,2 döda igen. Men vi är alltså inte uppe i de siffror som gällde i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Älska din nästa
Det gäller alltså ha hålla huvud kallt och inte rusa iväg med panikåtgärder som inte har med ett demokratiskt samhälle att göra. Det behöver göras åtgärder mot det gängvåld vi har just nu. Där löst sammansatta kriminella grupper slåss om knarkkunderna. Där förövarna fullständigt struntar i eventuella straff. Det finns mycket som behöver göras. Vad gör vi åt att det varje år mördas i snitt 16 helt oskyldiga kvinnor av sina män / sambos i hemmet. Det får inte några rubriker.

Vi måste göra något åt segregation och utanförskap. Detta oberoende av om det handlar om infödda svenska ungdomar eller invandrade ungdomar. Meningsfull sysselsättning och andra åtgärder som verkar förebyggande. Men kortsiktiga och populistiska åtgärder löser inte problemen. Polisen behöver säkert mer resurser. Precis som Tullen och Kriminalvården. Skola och Förskola behöver mer resurser. Vi behöver helt enkelt bygga ut den Offentliga sektorn! Detta kostar skattepengar!

Kanske ska polisen fundera över sin organisation. Mindre än en tredjedel av de anställda poliserna jobbar i "yttre tjänst". Pga upphandlingar som gjort att service av polisens bilar bara sker på några platser i landet är varje dag ett antal poliser upptagna med att köra polisbilar till service i andra änden av landet. På landsbygden finns nästan inga poliser kvar, trots att vi har fler poliser än vi haft. Här i Åstorp där jag bor är polisstationen stängd. Det har den varit sedan man flyttade in i nya lokaler för många år sedan. Lokalerna används nog främst om poliser i en polisbil som finns i närheten behöver gå på toaletten. Det finns nog omprioriteringar som behöver göras. Polisen har själva kommit med förslag på polisuppgifter som kan göras av andra. Som transporter osv.

Några andra som borde göra en del omprioriteringar är våra Högeralliansledare. Som ju passade på att bli bjudna på kändispartaj i Israel istället för att sköta sitt jobb i Riksdagen.

Men, innan Uffe och partyvännerna hann resa till Israel så hann Moderaterna gå ut och lova sänkt bensinpris med 1 krona. Man är beroende av bilen i glesbygden motiverar man det med. Verkligheten är dock att det mesta av det "stödet" hamnar i storstäderna. Enligt Bilprovningens statistik så är det nämligen storstadsbilisterna med Stockholm i täten som kör mest bil. Vill man stödja glesbygdsborna så finns det andra metoder. T.ex. bygga ut de skattesänkningar som riktades mot glesbygden. Sedan kan man ju kräva av bensinbolagen att vara lika snabba med att sänka priserna som man är med att höja. Attentatet i Saudiarabien hann knappt genomföras förrän bolagen snabbt höjde med rekordbeloppet 40 öre litern pga höjda oljepriser. När oljepriserna sjönk igen nästan direkt sedan Saudiarabien förklarat att man snart var igång med full kapacitet igen blev det dock inga prissänkningar på bensinen! När attentatet blev känt fick det naturligtvis effekter på världens aktiemarknader. Oljebolagen tog ett rejält kliv UPP!

Jag tycker att Ebba Busch Thor, Nyamko Sabuni och Ulf Kristersson skulle ha funderat en gång till innan dom valde att tillsammans med några 100 andra "kändisar" låta sig bli bjudna på partaj, lyxhotell och resa till Israel av en PR-konsult. Dom borde ha gått den kommunala utbildning som jag genomgick sedan jag blivit invald som ersättare i kommunfullmäktige. Den handlade bland annat om olämpligt beteende och mutor. Vad är tillåtet och vad är förbjudet? Slutsatsen var att man avstår ALLT som ens kan misstänkas för att tolkas som mutor. Att bjudas på det här av en PR-konsult kan inte tolkas på annat sätt än att det kan misstänkas vara muta. Ytterst olämpligt för en politiker på den nivån. Ni borde skämmas. Det går inte avfärda och vägra att kommentera som Ebba Busch Thor gjorde:

- "Jag ger inga intervjuer på en privat resa. Tack så mycket."

Skäms Ebba! Antingen är du partiledare för ett riksdagsparti och då är du alltid i tjänst. Eller också är umgänget med kändisar och mottagande av mutor viktigare. Men då vet vi att det är så!

Lite bakgrund:
Gängsamtal: Ingen överenskommelse i dag - Sveriges Radio
Fakta är det enda som gäller – våldet har minskat i Sverige - Magasin Para§raf
Här festar KD-ledaren på Bindefelds strandparty - Aftonbladet
Nyamko Sabunis svar efter kritiken: Ingen kändisfest - Expressen
Expert om Bindefelds bjudresa till Israel: Kan vara muta - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: