söndag 15 september 2019

Internationella dagen för demokrati

» Mer om Israelkritik och Antisemitism

Om ett par dagar blir det i kommande vecka nytt val i Israel. Israels premiärminister, högermannen Benjamin Netanyahu, slåss för sin överlevnad. Polisutredningarna om korruption mot honom och hans fru kommer allt närmare. Hans enda chans att undvika ett åtal och efterföljande fängelsestraff är troligtvis att se till att han får fortsätta som premiärminister.

Coexist
Samtidigt som Sveriges nya utrikesminister Ann Linde bokat in möte med Israels ambassadör i Stockholm för att förbättra de svenska relationerna med Israel deklarerar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel, som välfläsk för att trygga stödet i valet från extremhögern och de ortodoxa judiska grupperna, att Israel ska annektera stora delar av Västbanken där stora delar av de judiska bosättningarna har byggts. Ett förfarande som bryter mot alla internationella lagar som dels förbjuder att man flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark och dels att man med krigsmakt ändrar gränser. Jag tar för givet att Ann Linde tar tillfället i akt vid sitt möte med Israels ambassadör att göra klart för honom att internationella lagar gäller även Israel.

Bland stora grupper i Sverige kan man inte skilja på kritik av staten Israels agerande och antisemitism. All form av Israelkritik avfärdas som antisemitism. Som resultat vågar i dag många inte kritisera staten Israels agerande av rädsla för att bli beskyllda för att vara antisemiter.

Det finns ett stort problem med antisemitism i Sverige - och på andra håll i världen. En antisemitism som finns inom två helt olika grupper. Dels den traditionella högerextrema nazistiska antisemitismen. Dels inom stora muslimska grupper där alla judar som grupp får skulden för staten Israels agerande gentemot palestinier. Inom de här grupperna kan väldigt många inte heller skilja på att kritisera staten Israels agerande och antisemitism. Och detta förhållande utnyttjas av stora grupper för att piska upp ett ännu större hat mot judar.

Det är alltså av största vikt att poängtera att judar i Sverige har rätt att utöva sin religion utan att utsättas för attacker. Att judar har rätt att klä sig i judiska symboler utan att riskera påhopp eller trakasserier. Det är skamligt att detta inte kan ske i en modern demokrati som Sverige. I Sverige eller i många andra länder. Antisemitismen är utbredd runt om i världen. Vi kan se hur regimen i EU-landet Ungern spritt klar antisemitism i sin propaganda. Vi har haft dödliga attacker mot synagogor på många håll i världen. Oftast utförda av nazistiska grupper eller enskilda individer. Men också av muslimska grupper.

Coexist
Men, när vi kräver rätten för judar att gå omkring klädda i judiska symboler utan att trakasseras så måste detta också gälla muslimer. Det är lika allvarligt med attacker på moskéer som mot synagogor. Det är lika illa om judar klädda i judiska symboler trakasseras som om muslimer klädda i muslimsk klädsel trakasseras. Tyvärr är det så att grupper som är aktiva i debatten mot antisemitismen (och avfärdar all Israelkritik som antisemitism) samtidigt kan argumentera för att förbjuda muslimer att gå klädda i muslimska symboler. Det ska påpekas att i t.ex. Malmö har samarbeten mellan moskéer och synagogor arbetat för att få stopp på konflikterna där.

Jag läste i Svenska Dagbladet för någon dag sedan en gästledare av Suzanne Gottfarb där hon berättar om att judar som bor i Iran kan leva sitt liv öppet som judar utan att trakasseras. Hon tar det som exempel på att till och med i muslimska Iran har judar det bättre än i Sverige. Det framgår i artikeln att även kristna i Iran kan leva som kristna utan att trakasseras. Trots att Iran utpekas som en muslimskt fundamentalistisk stat. Officiellt från Iran handlar det om att vi alla, muslimer, kristna och judar egentligen har samma Gud. Vi kan vända på det, vilket Suzanne Gottfarb inte gör. Men i muslimska Iran kan judar och kristna leva utan att trakasseras, men i kristna Sverige kan muslimer (och judar) inte leva utan att trakasseras. Kanske är det iranska helvetet inte så helvetiskt som propagandan utpekar det som. Kan det finnas något samband med att Iran och Saudiarabien förespråkar helt olika inriktning av den muslimska religionen (Iran är shiamuslimskt medan Saudiarabien är sunnimuslimskt). Och Saudiarabien är allierat med USA och därmed är Iran istället helvetet på jorden. Och i Sverige lyder vi ju USA!

Läs lite bakgrund:
Netanyahu kämpar för sin överlevnad - Sveriges Radio
Väljarna lojala trots störtflod av pinsamheter - Dagens Nyheter
Sverige tar hjälp av Israel för att bekämpa judehatet i skolorna - Dagens Nyheter
Är Irans judar tryggare än de svenska? - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: