måndag 30 september 2019

Om att vela

» Jag vet inte

Sven Tycker vet inte riktigt vad jag tycker i dag. Jag har som slogan "Färdiga åsikter - helt gratis. Men jag har faktiskt ingen färdig åsikt i dag. Hur som helst så är det fortfarande gratis i varje fall! Jag har inga ständiga uppmaningar att swisha ett bidrag. Jag har helt enkelt inte Swish! Vad det då handlar om? Jo, beslutet på Centerpartiets stämma att man ska verka för ett förbud mot manlig omskärelse.

Vi har ett förbud mot kvinnlig omskärelse i Sverige. När nu någon aktualiserar ett förbud mot motsvarande förfarande på pojkar så blir det ett våldsamt liv. Rent principiellt måste ju trots allt grundregeln vara ett förbud mot både det ena eller det andra ingreppet på personer som inte har möjlighet att själva välja. Sedan är jag införstådd med att det är stor skillnad på de olika ingreppen. En manlig omskärelse på en nyfödd pojke som oftast sker när barnet är ca 1 vecka gammal är egentligen inget stort ingrepp. Vilket däremot en kvinnlig omskärelse är, även om det finns olika kulturer hur en sådan omskärelse ska göras.

Påg och Tös
Manlig omskärelse sker främst av judar och muslimer. Reaktionerna från judiska grupper på Centerns beslut har varit våldsamma. Det går inte att bo kvar i Sverige hävdas det om beslutet genomförs. Troligtvis är reaktionerna de samma inom muslimska grupper. Den kvinnliga omskärelsen är inte lika religiöst betingad. Det sker inom vissa grupper i främst Afrika och Asien. Till stor del muslimska grupper, medan andra muslimska grupper hävdar att ingreppet är ett brott mot Islam. Detta medan den manliga omskärelsen inom Judendomen och Islam generellt ses mer som ett krav.

Var går gränsen mellan religionsfriheten och skyddande av försvarslösa barn? Är dagens verklighet en rimlig avvägning? Dvs religionsfriheten med rätten till könsstympning av flickor står inte över kraven på skyddet av ett barn. Men däremot står religionsfriheten med manlig omskärelse över kraven på skyddet av ett annat barn.

Jag vete f-n vad jag tycker! Det känns lite underligt att inte ha en färdig åsikt att bjuda på. Men det är en svår fråga. Uppenbart är att Centerpartiet kommer att strunta i vad deras högsta beslutande organ, stämman, har beslutat. Vilket ju också är en underlig form av demokrati. Nä, jag vet inte vad jag tycker!

Läs mer:
C vill förbjuda religiös omskärelse av pojkar - Svenska Dagbladet
Kritik mot C: "Blir omöjligt leva som muslim eller jude” - Svenska Dagbladet
Lööf beklagar C-beslutet om omskärelseförbud - Svenska Dagbladet
Lööf krävde förbud mot manlig omskärelse - Aftonbladet

1 kommentar:

Big Dan sa...

Knivar i närheten av genitalier är alltid fel. Sionisters sätt att gynnas av värdländers identitetspolitik har förstört halva planeten. När rika judar lurar i outbildade eritreaner, egyptier & svensksomalier att operationen motverkar AIDS borde politiker vakna. Visserligen motverkar konservativt muslimskt liv homosexualitet---> Aids, men att påstå ärrad penis är häslosamt är humbug. Judar fiskar röster för upprätthålandet av sin status genom att tuta i obildade MENA svenskar omskärelsens "fördelar"