fredag 6 september 2019

Er bloggare fyller 67

» Ett + Ett = Tre

Visst är det spännande när två nyhetsrubriker kombinerade ger en stor sanning? - "Nordeas vd: Vi har för höga kostnader." Kombinera den rubriken med: - "Nye Nordea-chefens guldkantade löneavtal" så får man hela verkligheten i ett nötskal.

xxxxx
Vad är det då som har hänt? Jo, Nordens största bank, den numera finska Nordea, har fått en ny VD. Det är 51-åringen Frank Vang–Jensen som blivit utsedd till högsta chef. Han var en gång i tiden chef på Handelsbanken men där fick han sparken efter 17 månader. - "Hans ledarstil passar inte Handelsbankens filosofi" och - "Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev för stort för honom. Det var en felrekrytering" var omdömena då.

Men, som sagt. Nu har Frank tydligen vuxit till sig. Nordea anser uppenbarligen i varje fall att man gjort en bra rekrytering. 14,2 miljoner får han i grundlön, innan alla andra ersättningar och bonus och hela köret har lagts till. Det är lite drygt 54.000 kronor per arbetsdag räknat på 5 dagars arbetsvecka. Det är ju inte allt för illa pinkat. Hur lyckas man med att leva upp den summan?

Hur som helst så var tydligen det första Frank Vang–Jensen konstaterade när han blivit utsedd att Nordea har för stora kostnader. Riktigt vad det är för kostnader som är för höga framgår dock inte. Ett område där kostnaderna inte kan vara för höga handlar ju om avgifterna till Staten. Nordea flyttade ju sin postbox till Finland för att smita undan de kostnader som man fick betala i Sverige. En form av skattesmitning kan vi väl kalla det!

Kanske tycker han att ersättningarna till ledningen är för höga? Kan vi kanske förvänta oss en deklaration att VD och andra i ledningen får sina ersättningar sänkta med 10% för att spara in på bankens kostnader. Bankerna har ju stora problem med lönsamheten. Ägarna klagar på uteblivna utdelningar på sina investeringar! Eller? Nä, just det. Bankerna går bra, vinsterna ökar hela tiden till nya fantasisummor och utdelningarna är generösa.

Nä, min gissning är att det är de vanliga bankanställda som får betala besparingarna. Färre personal (som kompenseras med fler chefer...) och lite mer avgifter för oss kunder. Det är väl åtgärder som kan spara in tillräckligt för att Frank Vang–Jensen och hans vänner i direktionen kan få rejäla lönelyft nästa år. Och aktieägarna kan nog förvänta sig ytterligare höjd utdelning!

Annars tycker jag att Frank Vang–Jensens största bekymmer borde vara kundernas förtroende för hans bank. Nordea ligger ju rejält i botten bland de storbanker som är verksamma i Sverige. DÄR har du något att jobba på Frank Vang–Jensen. Fast då borde kanske inte det första som skrivs vara att bankens kostnader är för höga och att din egen ersättning är synnerligen generös.

Själv är jag glad över att jag inte längre är kund hos Nordea.

Vad andra skrev:
Nye Nordea-chefens guldkantade löneavtal. Expressen
Nordeas vd: Vi har för höga kostnader. Sveriges Radio
Handelsbankens vd sparkas. Aftonbladet

Inga kommentarer: