torsdag 19 september 2019

Slantar slinter hit och dit

» Funderingar om prioriteringar

Så har då den nya budgeten presenterats av Magdalena Andersson. Den första från den nya regeringen bestående av Socialdemokraterna + Miljöpartiet (med stöd av Centerpartiet + Liberalerna). Under det här året har ju Sverige styrts av en budget skapad av moderaten Elisabeth Svantesson och som drevs igenom genom aktivt stöd av Moderaterna + Kristdemokraterna + Sverigedumokraterna och passivt stöd av Centern + Liberalerna. Den budget som allmänt gick under beteckningen "Servettskissen".

Jag sticker med pengarna
Vad är det som denna socialdemokratiska finansminister tycker är det allra viktigaste att satsa på? Jo, tydligen anser hon att den allra största satsningen är att genomföra ett gammalt Högerallianskrav, att avskaffa Värnskatten. Ett krav från Liberalerna för att acceptera budgeten. Rejäla skattesänkningar för alla som tjänar mer än 700.000 kronor om året. Eliten i vårt land får dryga 6 miljarder att dela på.

Enligt de spännande teorier som styr dessa högerpolitiker så kommer denna rejäla skattesänkning att få direktör Gyllenskalp, greve von Tutten, överläkare Knivskär, kommunalråd Erixson och alla dom andra med rejält med slantar i lönekuvertet att plötsligt börja jobba en massa övertid nu. Enligt de här högerteorierna så börjar nämligen höginkomsttagare att jobba mer om dom slipper betala så mycket i skatt. När dom får mer pengar i plånboken så blir dom tydligen mer villiga att jobba så att dom får ännu mer i plånboken.

Detta i motsats till arbetslösa och sjuka och människor med låga inkomster som blir mer villiga att jobba mer om dom får ännu lägre inkomster. Fråga mig inte hur de här högerteoretikerna får ihop sina teorier. Men faktum är att det är så dom resonerar. Själv skakar jag på huvudet och undrar över en del!

En liten förklaring kan vi kanske få av den reaktion som den förre moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén kläckte ur sig på Twitter. I en artikel i Dagens Industri tycker en undersköterska, apropå budgeten, att rika kunde betala mer i skatt. En ytterst intelligent tanke, om jag får säga det själv. Men det tyckte inte den f.d. moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén (som i dag tjänar mer på sin "fallskärm" från Riksdagen än vad en undersköterska tjänar. Så här skrev Gunnar Axén:

- "Den egoistiska parasiten till undersköterska som uttalar sig borde skämmas. Ingen har rätt att sko sig på någon annans arbete."

Visst blir man lycklig av sådant klarspråk. Alla mina fördomar mot moderater blir bekräftade. Du är min idol Gunnar Axén.

Ebba Busch Thor
En annan som gjort en prioritering är Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. När budgeten presenteras väljer hon istället att resa på gratis bjudresa till Tel Aviv för att tillsammans med kändiseliten fira att Micael Bindefeld fyller 60. PR-konsulten Micael bjuder på resa och hela konkarongen för hela landets kändiselit. Han firar väl att han antagligen får en rejäl skattesänkning som 60-års present av regeringen. Även Moderaternas Ulf Kristersson och Liberalernas Nyamko Sabuni ansluter sig till kändiseliten nere i Israel. Men dom har i varje fall vett att vänta med resan. Annie Lööf har tydligen ännu mer vett - hon tackar Nej tack.

Själv förundrar jag mig över att politiska ledare på den här nivån inte har vett att avstå när en PR-konsult bjuder på en lyxresa på den här nivån. Jag kan inte se annat än att detta ligger mycket nära att betecknas som muta. Det är verkligen ett tecken på ytterst dåligt omdöme att inte begripa det själva. Korruptionen har spritt sig högt upp! Dom borde skämmas öronen av sig!

Lite bakgrund:
Höginkomsttagarna skattejublar – så mycket sänks din skatt - Dagens Industri
Vem är det som är parasit, Gunnar Axén? - Aftonbladet
Ebba Busch Thor hoppar budgetrace – tar kändisflyg till Tel Aviv - Aftonbladet
Kändisarna flockas när Bindefeld fyller 60 - Aftonbladet
Här vägrar Busch Thor svara om lyxiga resan - Expressen

Inga kommentarer: