måndag 16 september 2019

Medan vinden viner

» Humor är viktigt

Satir och ironi är en mycket viktig ingrediens i det politiska livet. Men det innebär inte att det alltid blir speciellt roligt. Låt mig ta två exempel.

Att skratta är nyttigt
I det nya numret av Grönköpings Veckoblad förklarar man att den USAmerikanske presidenten, hr Mr. D. Trump, egentligen inte ville köpa Grönland utan det var istället Grönköping som han vill inköpa. Att förväxla Grönköping med Grönland ligger inom ramen för de missförstånd om omvärlden som ofta präglat hr Mr. Trumps uttalanden i offentliga sammanhang. Det hela beror helt enkelt på bristen på kartböcker i Vita Huset! Vi kan notera att hr sparbanksdirektör J. Vedbom dock kan tänka sig en bytesaffär genom att utväxla Mörtholmen i Bergska sjön mot Manhattan.

Komik på högsta nivå.

I Helsingborgs Dagblad (och då även i Sydsvenskan gissar jag) försöker Carl Rudbeck sig också på satir. Under rubriken: - "En rätt programmerad robot kan göra ministerns jobb!" försöker han sig på satir. Det är Carl Rudbäcks hat mot Margot Wallström som skiner igenom när han menar att AI (Artificiell Intelligens) skulle kunna ersätta utrikesministerns arbete. En erbarmligt dålig text om jag får säga vad jag tycker. Det blir inte ens roligt.

Komik på lägsta nivå.

Lite bakgrund att läsa:
Grönköpings Veckoblad - Grönköpings Veckoblad
Hr Mr. Trump vill köpa Grönköping - Grönköpings Veckoblad
En rätt programmerad robot kan göra ministerns jobb - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: