torsdag 26 september 2019

Europeiska språkdagen

» Vilka språk talar du?

I dag är det Europeiska språkdagen. Det handlar om våra språkkunskaper. Det handlar om vilka språk som överlever. För det är faktiskt så, att det är många språk som är hotade. Det finns snart ingen som talar språket. Tillhör svenskan dom hotade språken?

Det händer att man undrar över hur det ska gå på sikt. Allt oftare ser man hur vi använder engelska istället. I reklam, underhållning osv verkar många tro att det är "tufft" och "fint" att använda engelska istället. I tron att vi ska vara internationella använder vi engelska namn på saker. Ett hårresande exempel är i Helsingborg där man döpt ett nytt bostadsområde till SeaU. Det är ju ett skämt för fruktansvärt fula byggnader som slängts upp och förstör sundsutsikten.

Europeiska språkdagen
Men, det handlar också om vilka språk vi lär oss. Svensken har mycket god kunskaper i engelska. Samtidigt får vi tyvärr allt sämre kunskaper i andra språk. Jag läste i Grundskolan 3 år tyska. Vi läste tyska allihop. Jag vill inte påstå att jag i dag kan göra mig så väldigt förstådd på tyska. Men jag kan hjälpligt läsa en tysk text i dag och förstå sammanhanget. Jag har använt tyskan för lite under en lång tid. Det är ett bekymmer varje jul när jag ska skicka en julhälsning till min gamla brevvän Heidi. Som jag även var och besökte en vecka när jag var ung. Tyskland (och andra tyskspråkiga länder) är stora handelsländer för Sverige. Vi behöver svenskar som kan tyska. Får dagens ungdomar lära sig tyska?

Jag har också läst lite franska och spanska. Men tyvärr inte tillräckligt för att kunna göra mig förstådd. Men jag har en grund i språken som hade kunnat vidareutvecklas om jag haft behov. Som skåning kan man sedan naturligtvis prata med en dansk. Jag råkade på en dansk kille i dag vid lunchtid som skulle vandra Skåneleden, men som kommit fel från järnvägsstationen. Så jag fick visa honom rätt väg och vi hann prata lite allmänt strunt medan vi gick tillsammans i rätt riktning.

Tyvärr har vi dock en utveckling där språkkunskaperna i Sverige, i alla språk förutom engelska, försämras. Vi borde istället satsa på att svenskarna lär sig fler språk. Och samtidigt behåller svenskan som vårt huvudspråk. Det är en del av vår kultur. Samtidigt borde vi mycket bättre utnyttja alla de språkkunskaper som invandrare till Sverige för med sig.

Tittar man på en lista över världens 10 största språk så är Mandarin störst, sedan kommer Spanska, Engelska, Hindi, Arabiska, Portugisiska, Bengali, Ryska, Japanska och Punjabi. Tyska kommer på elfte plats. Svenska kommer på 96:e plats! Se till att utnyttja alla de språkkunskaper som vi får helt gratis genom invandrare. Se till att deras barn behåller sina språkkunskaper. Sverige är ett handelsberoende land. Tänk på allt vi kan tjäna på att ha kunskaper i Sverige om de länder vi handlar med. Satsa på språkkunskaperna. En av de saker jag verkligen ångrar är att jag inte lärde mig franskan och spanskan ordentligt. Och att jag inte har vårdat mina tyskkunskaper bättre.

En debattartikel i ämnet:
Det är en absurd tanke att tro att det räcker med engelska. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: