måndag 2 september 2019

Dynga

» Varför kolla en bra historia

När profiler ute i högermoränen gör bort sig så känner man en speciell skadeglädje. Det är vid sådana tillfällen som man inser att uttrycket "Skadeglädjen är den enda sanna glädjen" stämmer. Detta händer ofta när pestspridarna på nätet blir upprörda över något som bekräftar deras fördomar men inte gitter kolla fakta innan dom sprider skiten vidare.

Tyvärr är det ju så att trots att vi andra skrattar åt dumheterna så är det många som nås av lögnerna och som faktiskt tror på det hela och sprider det vidare. Så egentligen är det inte roligt, det är djupt tragiskt. Men jag kan ändå inte låta bli att skratta.

En av dessa som sprider lögner, överdrifter, missförstånd och fördomar på löpande band är Katerina Janouch. Nyligen ansåg Sydsvenskan att hon var en av de ledande spridarna av felaktiga lögner om den busschaufför som vägrade släppa på en ung tjej eftersom hon var för lättklädd. Hennes hat mot muslimer i synnerhet och invandrare i allmänhet får ofta både komiska och vidriga uttryck. Varje gång jag ser hennes namn blir jag påmind om när hon var upprörd över att extrema islamister tagit över SSU i Helsingborg och som bevis anförde att man hade bilden på en moské på sin hemsida. Hade Katerina bemödat sig att kontrollera fakta lite så hade hon fått veta att bilden visade silhuetten av Helsingborgs Rådhus från 1897. Men, storyn blir ju bättre om man inte kollar fakta först!

I går gav Katerina Janouch mig ett nytt gott skratt. Hon hade tydligen twittrat sin upprördhet över att det kostat en massa pengar för att sonen skulle kunna gå ur Svenska Kyrkan. Något man föddes in i hävdade hon. Hade hon bemödat sig att kolla fakta så hade hon fått veta att medlem i Svenska Kyrkan blir man om man blir döpt i Svenska Kyrkan. Döps man inte i Kyrkan så är man inte heller medlem. Att går ur kostar ingenting mer än ett besök på Pastorsexpeditionen eller portot för ett brev. Däremot finns det bedragare som tar betalt för att "hjälpa till" med tjänsten. Men, observera ordet "Bedragare". Katerina Janouch har helt enkelt blivit lurad av en bedragare, och glömt att hon döpt sin son i Kyrkan.

Gödsel
Själv gick jag för många år sedan ur Svenska Kyrkan genom ett besök på Pastorsexpeditionen hos en av alla präster med efternamnet Hammar. Hans sista ord när jag gick därifrån var: "Lycka till!" Men, som sagt. Katerina Janouch har gått på en nit.

En annan som också gått på en nit är Sverigedumokraternas ordförande Jimmie Åkesson. I samband med partiets familjedagar i Sölvesborg nyligen så hävdade tydligen Jimmie Åkesson att innevånarna i Ystad uppmanats att inte brygga sitt morgonkaffe mellan 0800-1000 eftersom det var effektbrist i elnätet då. Ett påstående som tydligen inte har något med sanningen att göra. I varje fall förnekar Ystad Energi att man gått ut med något sådant råd. Men, varför kolla en bra story. Då finns det ju risk för att den visar sig vara en lögn. Hur som helst hävdar Jimmie Åkesson att han hört storyn i svenska Riksdagen där den spridits av den moderata ledamoten Lotta Olsson. Och hon spred den alltså i en Riksdagsdebatt utan att kolla fakta. I en intervju nu hävdar hon att hon fått uppgiften från en partikamrat från Skåne. Men hon vägrar att berätta vem! Som sagt, varför kolla en bra story. Den riskerar ju att vara felaktig och då kan man inte använda den.

Eller kanske är det så att Jimmie inte var helt nykter han heller när han spred uppgiften. Polisens uttalande i samband med Sverigedumokraternas Familjedag i Sölvesborg lät:

- "SD-dagarna kan sammanfattas som stökigt med många småmisshandlar och hög fyllenivå. Inga grova brott men en ganska tråkig stämning enligt patrullerna som varit ute."

Själv väljer jag att inte kolla uppgifterna om Jimmie Åkessons nykterhet. Det finns ju risk för att storyn faller platt i så fall!

Ibland blir det fel eftersom den som sprider dyngan inte läser källan ordentligt. I ett nyhetsbrev som jag av någon obegriplig anledning får flera gånger i veckan läser jag regelbundet mängder med dumheter. I det som kom i dag läser jag att utvecklingen i Kalifornien är så hemsk att den amerikanska delstaten är på väg att förvandlas till ett "Zombieland". Bland annat berättar man att hemlösheten i Sacramento är så fruktansvärd att var femte innevånare är hemlös. Läser man sedan i källan så står det att hemlösheten ökat med 19% de senaste åren. Men den har alltså ökat med 19%, den är inte 19% (en femtedel alltså). Men då blir ju storyn sämre. Det hela går ut på att det ganska liberalt styrda Kalifornien är på väg åt helvete, att bli ett "Zombieland".

Själv kan jag inte låta bli att skratta regelbundet när jag får det här (egentligen hemska nyhetsbrevet) och jag blir påmind om när man för en tid sedan hade en artikel som ville leda i bevis att Pippi Långstrump i själva verket var judinna. Något som alltså var rent fruktansvärt att det var så! Bland bevisen fanns att hon bar flätor, hennes uppförande och det faktum att pappa hette Efraim.

Det här är ett område på nätet som gör att man mår illa.

Läs litta mer här:
Ygeman kritiserar Åkessons uttalande om kaffekokning
Politiker spred rykten om elbrist och kaffekokning i Ystad

Inga kommentarer: