onsdag 4 september 2019

Från det Förenade Kungadömet

» Boris egen Brexit

Gårdagskvällens omröstning i det Brittiska Parlamentet blev en större förlust för Boris Johnson än vad han hade befarat. Inte mindre än 21 av det egna Konservativa Toriespartiets ledamöter i Parlamentet röstade emot Boris Johnson i en omröstning om Brexit.

Brexit
De 21 konservativa parlamentsledamöterna som inte lydde Boris Johnsons diktat och hot inför omröstningen uteslöts direkt från den Konservativa gruppen. Eftersom Boris Johnson bara har en majoritet på 1 mandat i Parlamentet så innebar omröstningsförlusten faktiskt en direkt katastrof för Boris Johnson.

Det står helt klart att han inte har kontroll över ens det egna partiet, och därmed i ännu mindre omfattning kontroll över Storbritannien. Omröstningen gjordes under några dagar då Parlamentet har öppet innan Boris Johnson stänger Parlamentet igen. En taktik som uppenbarligen misslyckades. I dag hölls en omröstning som skulle stoppa ett avtalslöst Brexit. Efter detta kommer troligtvis Boris Johnson att föreslå att nyval ska hållas i mitten på oktober. Ett par veckor innan Brexit ska genomföras.

Det som sker i Storbritannien är en parodi på demokrati. Vad det hela slutar i står skrivet i stjärnorna. Men en sak har vi lärt oss. Om det är komplicerat att ansluta sig till kolossen EU så är det ännu mer komplicerat att kapa förtöjningarna till EU.

Lite läsförslag:
Brexit blev exit för 21 partikamrater
Avgörande omröstningar i brittiska parlamentet
Johnson föreslår nyval i oktober

Inga kommentarer: