tisdag 17 september 2019

Vårt sinnelag

» Var kommer hatet från?

Var kommer allt hat på nätet ifrån? Vad är det som gör att människor tror att dom kan kläcka ur sig precis vad som helst när dom tror att dom är "anonyma" på nätet? Man kan uttrycka sig (dvs skriva...) på ett sätt som man inte skulle ens överväga om man talade med andra människor öga mot öga. I varje fall inte om man är nykter. Är det där vi har förklaringen? Sitter folk på fyllan och kläcker ur sig vidrigheter? Nä, det kan inte helt förklaras på det viset!

Jag hatar
Det som får mig att fundera i dom här banorna just i dag är en krönika av Andreas Magnusson på Magasin Para§raf. Han har utgått ifrån kommentarer till en artikel i Expressen om utvisningen av ett 50-tal flyktingar till Afghanistan. Allt som har med flyktingar, invandrare, brottslighet, kommunekonomi eller nästan vad som helst släpper lös den Sverigedumokratiska svansen som har ett ordval som gör normala svenskar mörkrädda. Det finns ett hat mot andra människor som inte kan förklaras med kritik. Det är inte kritik, det är HAT.

Nästan vad som helst kan trigga igång det här hatet. I princip vilken oförrätt eller problem som helst kan skyllas på invandring eller på sossar. Detta gör att den här hatgruppen kan triggas igång i nästan vilket forum som helst. Facebook-grupper som handlar om helt andra saker kan trigga igång den hatande sverigedumokratiska svansen att skylla allt på invandring eller möjligen sossar. I grupper eller andra forum som handlar om helt andra saker brukar det ta slut när administratörer eller andra ber om att man ska hålla sig till ämnet. Men allt, från vädret till att det är för mycket mygg är invandrarnas fel. Eller möjligen sossarnas fel!

Det finns små grupper av den här typen av hatpredikanter även inom andra grupper. Men, när dom drar på så brukar i allmänhet andra mana till eftertanke och hyfs på debattnivån. Men den typen av reaktioner får man aldrig höra på de grupper där den hatande sverigedumokratiska svansen häckar. Där sprids hatet som något självklart.

Varför är det så? Vad är det som triggar igång dessa okunniga hatpredikanter i den sverigedumokratiska svansen? När dom försöker nämna sakuppgifter som argument så är dom ju totalt okunniga. Dom baserar sitt hat på okunskap. Det är något helt annat än den kritik som alltid måste få förekomma överallt. Vi tycker olika, det är helt naturligt i en demokrati.

Läsförslag:
Svenskarna som har det värre än de som har det värst - Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: