lördag 21 september 2019

Heja Greta

» Som förväntat

Precis som jag förutspådde så bröt partiöverläggningarna om gemensamma åtgärder mot gängvåldet samman. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har lämnat förhandlingarna eftersom dom inte fick diktera villkoren. Antagligen har Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni ringt från Tel Aviv och lämnat klartecken. Det är intressant att det var just de tre partier vars partiledare bjudits på flygresa och 5 dagars partaj i Israel som lämnar förhandlingarna.

Greta
Jag förutspådde den utvecklingen redan från början. De här partierna var inte ute efter att prata samman sig om gemensamma ståndpunkter. Man var ute efter att demonstrera sin handlingskraft och sedan se till att man slapp ta ansvar för något. Jag är dock förvånad över att man ännu inte berättat vilka populistiska idéer det var som Regeringen inte ville köpa rakt av. Kanske måste man vänta på att partiledarna kommer hem till Sverige och nyktrat till innan man kan offentliggöra detta.

Det rätta hade naturligtvis varit att först be Polis, Rättsväsende, Kriminalvård, Socialtjänst och Forskare komma med förslag. Och sedan se vilka åtgärder som är möjliga att genomföra, rent juridisk och rent demokratiskt. Men nu handlade det om något annat. Nu handlade det om att man ville ge partierna chansen att bjuda över varandra i populism. Läs gärna en gång till vad jag skrev den 3 september.

Samtidigt som många miljoner människor runt om i hela världen demonstrerar för klimatet, och inspirerade av en svensk tonårig Greta kräva omedelbara åtgärder från våra politiker så väljer alltså partiledarna för tre av Sveriges ledande politiska partier att prioritera att låta sig bjudas på en flygresa till Israel och där delta i 5 dagars kändisparty framför att delta i det svenska politiska arbetet. En verkligt talande bild av politikernas prioriteringar.

Jag blir samtidigt ännu mer övertygad om att ett avskaffande av Värnskatten inte var det som borde ha prioriterats överst i den nya statsbudgeten. Det är här pengarna hamnar när man sänker skatten för höginkomsttagare med sammanlagt mer än 6 miljarder kronor. Micael Bindefeld hade full anledning att fira!

Ni borde skämmas Ebba, Uffe och Nyamko. Skämmas!

Inga kommentarer: