onsdag 11 september 2019

Bygg!

» Lydia upp till kamp

Timbro-maffians utsända på Svenska Dagbladets ledarsida, Lydia Wålsten, går nu ut i kamp för rätten att utan hyresvärdens tillstånd hyra ut sin lägenhet till ockerhyra. Bakgrunden är det faktum att regeringen skärper reglerna för att hyra ut sin lägenhet i andra hand - utan att ha tillåtelse från hyresvärden och detta till ockerhyra. Hon kallar det Airbnb-hipsters. I den aktuella frågan har hon inget stöd från de seriösa hyresvärdarna som istället vill ha koll på andrahandsuthyrningen. Hon har inte heller något stöd från de som tvingas betala ockerhyrorna. Men, i Lydia Wålstens värld, står rätten att tjäna pengar på andra över alla andra rättigheter. Hon skyller bland annat på att polisen har viktigare saker att göra. Skulle det då vara att jaga tiggare eller människor som har fel klädsel på sig?

Drömhuset
Men, hon har en poäng. Det råder på många håll i landet en svår bostadsbrist. Bland annat beroende på att det byggs för lite hyresrätter. För bostadsbolagen och byggarna är det mer attraktivt att bygga bostadsrätter och villor. Då kan man ju få ut vinsten på kortare tid. Vi är i den situationen att medan bostadsrättsbyggen på gång har problem med att få sina lyxlägenheter sålda så råder det brist på hyresrätter till rimliga hyror.

I Stockholm vill man till och med ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Med motivet att man vill ha en mer varierad bebyggelse. Men jag ser inte att man vill bygga hyresrätter med drägliga hyror i de rika villaghettona runt Stockholm. Där strävar man inte efter varierad bebyggelse. Istället är det så att i de rika moderatstyrda lyxkommunerna byggs det i princip inga hyresrätter alls. I just dessa rikemansghetton byggs det extra lite hyresrätter. Kommunerna vill helt enkelt inte ha innevånare som flyttar dit och som har lägre inkomster än miljonärerna som redan bor där. Dom får gärna pendla in och passa upp (gärna med hjälp av ROT- och RUT-bidrag), men sedan kan dom pendla ut igen och bo i andra kommuner.

Ett annat skäl att se till att det inte finns hyresrätter i kommunerna är att det ju kan finnas risk för att det flyttar in hemska utlänningar. Hemska tanke! Sådana vill man inte ha in och förpesta tillvaron. Högerstyret i Sölvesborg (det är SD+M+KD) är till och med inne på att vägra ta emot de flyktingar som Migrationsverket placerar i kommunen. Och skulle dom tvingas till detta så tänker man hyra in lägenheter i andra kommuner så att man slipper se dom i det rena fina Sölvesborg.

Men å andra sidan har ju de kommuner som fått ett styre från Sverigedumokraterna gjort sig kända för att gå till storms mot problem som inte finns. Men då visar dom ju i varje fall handlingskraft - tror dom!

Läs mer:
Dålig bostadspolitik nu fullständigt orimlig - Svenska Dagbladet
ÖBO välkomnar hårdare lag mot otillåten andrahandsuthyrning - SVT Örebro
Rika kommuner vill inte bygga för vanligt folk - Norran
Airbnb:s mörka baksida: porr, legionella, vandalism - SvD Näringsliv
Sölvesborg utmanar lag – vill inte ta emot nyanlända - Sveriges Radio
Vill utreda mottagandet av nyanlända – utmanar bosättningslagen - SVT Blekinge
220 punkter – så vill Samstyret förändra kommunen - Blekinge Läns Tidning
Biskop tar strid mot böneförbud på arbetstid - Sveriges Radio

Inga kommentarer: