onsdag 29 maj 2019

Ebba gör bort sig

» Inbördeskrig

Inbördeskriget inom den gamla Högeralliansen börjar bli allt blodigare. Reaktionerna från främst Kristdemokraterna på att Centerpartiet vägrade lyda order och rösta för att avsätta Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är nästan komiska, om det inte hade varit för att det handlar om seriösa politiker som uttrycker sig på det viset.

Försämringskassan

Vad det i praktiken handlar om är att Regeringen, där Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är huvudansvarig, beslutade sig för att ge Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparken för ett år sedan. Från regeringens sida ansåg man inte att hon lyckats med sitt uppdrag. För två år sedan fick Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll en mycket skarp skrivelse som undertecknats gemensamt av Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting. De båda organisationerna sågade Försäkringskassans arbete jäms med fotknölarna. Även generaldirektör Ann-Marie Begler fick en kopia av brevet. Samtidigt är det väl för milt att säga att de fackliga organisationerna är nöjda med Försäkringskassans arbete. Hos allmänheten ligger förtroendet för Försäkringskassan sedan flera år som bekant i botten.

Försäkringskassan
Situationen blev dock inte bättre!

Ett år senare så var slutligen tålamodet slut och generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken från Försäkringskassan. Strax efter att detta skett dök ett brev från tjänstemän på flera olika myndigheter upp där man protesterade mot att Ann-Marie Begler fått sparken. Bland initiativtagarna till brevet fanns den förre moderata försvarsministern Mikael Odenberg som nu inte uttalade sig som moderatpolitiker. Det gjordes efter detta en anmälan till Konstitutionsutskottet som som fick uppdrag att utreda om sparkandet av Försäkringskassans generaldirektör gjorts på rätt sätt. Denna granskning är ännu inte klar.

Men den svenska Högern var så besvikna över att man inte lyckades få ta över statsministerposten och få fortsätta att skära ner på Sjukförsäkringen och andra Socialförsäkringar att man hade inte ens tid att invänta KU:s granskning av ärendet. Annika Strandhäll skulle avsättas! Punkt! Alltså begärde man en förtroendeomröstning i Riksdagen. Besvikelsen inom den gamla Högeralliansen hos främst Kristdemokraterna och Moderaterna över att Centerpartiet inte ville ställa upp på stolligheterna är nu våldsamma. Det innebar ju att försöket att avsätta henne misslyckades. Jag har svårt för att se hur Ebba Busch Thor och Annie Lööf någon gång ska kunna samarbeta seriöst. Den som sågar av grenen slutgiltigt är dock Ebba Busch Thor.

Lite lästips:

Strandhälls kritiker är politiska skojare - Aftonbladet
C och L landade olika om Strandhäll. Inte orimligt - Helsingborgs Dagblad
Centerns tunna fernissa - Svenska Dagbladet
Framgångarna har stigit Busch Thor åt huvudet - Aftonbladet

Inga kommentarer: