torsdag 9 maj 2019

Nedkopplingens dag

» Samlade tyckerier en torsdag utan ärtsoppa

Dagens funderingar och reflektioner får bli en blandning av olika tyckerier om vitt skilda ämnen. Fast jag tror att det trots allt finns en gemensam nämnare på något sätt. En rak tråd, som är ganska krokig i och för sig. Ni får själva fundera över om ni håller med mig eller inte.

¤ 1.   Som tillhörande vänstern i den svenska politiken är det upplyftande att följa inbördeskriget i den gamla Högeralliansen. Ett inbördeskrig som blir allt mer upphetsat allt eftersom först och främst Kristdemokraterna positionerar sig allt längre ut på den högerkonservativa skalan. Att läsa och höra t.ex. KD:s främsta kandidat till EU-Parlamentet, Sara Skyttedal, gör att jag börjat fundera på om KD ser Centern och Liberalerna som sin främsta motståndare. SD kan man gärna liera sig med. Moderaterna behöver man inte bry sig om. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får man väl acceptera. Men Centern och Liberalerna? Där har vi det stora hotet mot oss och alla andra! Det finns andra som kan uttrycka det här nästan bättre än mig. Exempel. Kära Sara och Ebba, det var inte Centern och Liberalerna som "svek" Högeralliansen. Det var Kristdemokraterna och Moderaterna som gjorde detta genom att öppna köksdörren för Sverigedumokraterna. Sedan dess har främst Kristdemokraterna även öppnad verandadörren och stora dörren på framsidan på vid gavel.

Donald Trump
¤ 2.   Det Arktiska rådet har haft sin årliga träff. Ministrarna i de 8 arktiska länderna (Sverige, Finland, Island, Norge, Kanada, Ryssland, USA och Danmark - som även representerar Grönland och Färöarna) träffas vartannat år sedan gruppen bildades 1996. I år skedde mötet i finska Rovaniemi. Det visade sig att det för första gången sedan rådet bildades så gick det inte att enas om en gemensam deklaration efter mötet. Gissa vilka det är som trilskas? Jo, USA vägrade att nämna ordet Klimatförändringar i dokumentet. Istället framfördes det tydligen från amerikanska sida att de smältande isarna på Arktis är något positivt eftersom det ger ökade möjligheter att komma åt de naturrikedomar som döljs under isarna. Business as usual skulle man väl kunna uttrycka det som. Själv blir jag allt mer oroad över Donald Trumps inverkan på framtiden för mänskligheten.

¤ 3.   På tal om Donald Trump så ser jag att han fortsätter att vägra offentliggöra sina ekonomiska redovisningar. Det är tradition att amerikanska presidentkandidater offentliggör sina finanser för att kunna avfärda att man har dolda lik i lasten. Donald Trump har dock hela tiden vägrat att göra detta. Nyligen avslöjade i varje fall media att Donald Trump under många år gjorde enorma miljardförluster på sina fastighetsaffärer trots att han hävdat att han är en fantastisk affärsman. Under åren 1985-1994 gjorde Trumps affärsverksamhet en sammanlagd förlust på motsvarande drygt 11 miljarder kronor. En av de största förlusterna som en amerikan gjort. Förlusterna skyllde Donald Trump på att det handlade om skatteplanering. Vilket ju kan stämma eftersom han under närmare ett årtionde inte alls betalade några skatter. Tänk er en framstående svensk politiker som skryter över sin effektiva skatteplanering så att han inte behövt betala skatter! Donald Trump är en skam för den amerikanska demokratin!

Pengatryckpress
¤ 4.   När näringslivsföreträdare och borgerliga politiker ska beskriva läget i Sverige så är det ju hopplöst att göra affärer i Sverige. Näringslivsklimatet måste bli bättre. Det går inte att tjäna pengar i Sverige. Att sedan internationella oberoende jämförelser som görs visar att näringslivsklimatet i Sverige snarast är bland det bästa i hela världen har ingen betydelse. Näringslivet är aldrig nöjda och borgerliga politiker måste gnälla. I måndags hittade jag en artikel i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga med rubriken: - "Därför är Sverige det bästa landet att investera i långsiktigt". Det är Credit Suisses som skrivit en rapport där man följer den långsiktiga utvecklingen för aktier, obligationer och statsskuldväxlar i världens länder. När det gäller utvecklingen på aktier kommer Sverige på femte plats i hela världen efter Sydafrika, Australien, USA och Nya Zeeland. När det gäller obligationer kommer Sverige på första plats. När det gäller statsskuldväxlar kommer vi på andra plats efter Danmark. Men som sagt, när näringslivets bortskämda gnällspikar och borgerliga politiker ska försöka ta politiska poänger så är det hopplöst att investera i Sverige.

¤ 5.   I Svenska Dagbladet går Timbros utsända på ledarsidan ut i kamp för uppdragsgivarnas rätt att tjäna slantar på våra skattepengar. Det handlar om den ersättning som nätläkare ska kunna få från landstingen för att man via telefon ger läkarråd. - "Digitala vårdtjänster hotas av SKL-högern" har Lydia Wålsten satt som rubrik på sitt upprop för att trygga ersättningen till nätläkarföretagen. Det är uppenbarligen så att Lydia Wålsten är orolig för att även de borgerliga ledamöterna i SKL:s sjukvårdsdelegation (Sveriges Kommuner och Landsting) ska gå med på sänkta ersättningar. SKL vill sänka ersättningen till nätläkarna eftersom man anser att dom är överkompenserade för den vård dom ger. Det är billigare med kontorslokaler än undersökningsrum på en vårdcentral. Man har inga kostnader för provtagning, ingen sköterska som analyserar proverna osv. Ett telefonsamtal går mycket snabbare än ett "riktigt" läkarbesök med undersökning osv. Alltså lägre ersättning för ett "telefonsamtal" än för en "läkarundersökning med provtagning". Det blir kanske inte en lika bra affär att bedriva ett nätläkarbolag som tidigare om ersättningen sänks, vilket alltså oroar Lydia Wålsten.

Såja, det var det hela. Jag hoppas att ni fått något att fundera över, reta er på eller kanske glädjas åt. Sedan tycker jag ni ska tänka på att det är Nedkopplingens dag i dag. Stäng av datorer, mobiler, plattor och allt det där som stör och umgås istället. Mer eller mindre intimt...

Inga kommentarer: