fredag 31 maj 2019

Bekymmer

» Att skapa en regering

Det svenska regeringsbildandet fick ju våldsam kritik för att det drog ut på tiden. Främst från de som inte själva fick vara med om att bilda någon regering. Till slut fanns det ju de som tog ansvar och kompromissade. Vi kan ha våra synpunkter på vad som kompromissades bort. Men samtidigt måste vi ha åtanke vad som var alternativet!

Undrande
Men, det är faktiskt inget unikt för Sverige att det är problem med att bilda en regering efter valet. Eller för en regering som skapats att hålla ihop. Vårt södra grannland Danmark är på väg in i ett nyval som hålls den 5 juni. Det gick inte längre för Lars Løkke Rasmussen att hålla ihop sin regering. Väljarundersökningar tyder på att danskarnas SD, Danskt Folkeparti, tillhör de stora förlorarna medan väljarkåren tar ett steg till vänster. Tyvärr bland annat eftersom de danska Socialdemokraterna till stora delar svalt Dansk Folkepartis invandringsrädsla.

Belgien som höll Parlamentsval samtidigt med EU-valet förra helgen ser ut att få stora problem med att få ihop en regering. I Österrike har Sebastian Kurz regeringskoalition tillsammans med extremhögern i FPÖ fallit sedan FPÖ:s kopplingar till Ryssland blivit allt för tydliga. Detta efter en skandalvideo där FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache avslöjats med att lova dottern till en rysk oligark förmåner mot att Ryssland hjälpte honom i senaste valet. Nu blir det nyval i Österrike.

Nu står det också klart att Benjamin Netanyahu i Israel har misslyckats med att bilda en regering i Israel efter senaste valet. Högerpolitikern Benjamin Netanyahu är beroende av dels de ultraortodoxa judiska grupperna men också av sin gamla Försvarsminister Avigdor Liebermans parti för att få ihop en regering. Nu har Knesset röstat för att upplösa parlamentet sedan det inte har gått för Benjamin Netanyahu att ena grupperna. Om jag förstått det hela rätt så föll det på frågan om de ultraortodoxas skyldighet att även göra värnplikt som andra israeler. Avigdor Lieberman kräver att även de ultraortodoxa ska göra värnplikt medan dessa tycker att dom är för fina och religiösa för detta. Och Benjamin Netanyahu behöver båda för att få ihop ett regeringsunderlag. I sin besvikelse drämde han till med det värsta tillmäle han kunde komma på för Avigdor Lieberman - han var vänster!

Aftonbladet
Expressen
Sveriges Radio

Nu blir det nyval i Israel och Danmark och Österrike och..... Det slapp vi i varje fall i Sverige - än så länge. Vi hade politiker som tog ansvar och var villiga att kompromissa.

Inga kommentarer: