torsdag 23 maj 2019

Gå och rösta på söndag

» Feltänket EU

Ni har väl inte missat Coop:s inlägg i EU-debatten? I både debattinlägg och i annonser pekar Coop på ett stort systemfel med EU. Det går inte att alltid ha gemensamma regler i olika länder med helt olika förutsättningar, traditioner, kulturer och vanor. Det innebär att man "tvingar på" länder olika regler som är direkt skadliga.

Hönans ägg
I Coop:s debattinlägg och annonser handlar det specifikt om "Sista försäljningsdag" av ägg. Men det gäller andra områden också. Specifikt när det t.ex. gäller ett införande av Euron. Det är helt enkelt för stora skillnader mellan olika länder för att dessa ska kunna ha samma valuta utan att det skapar stora problem för de stater som ligger i utkanten.

Enligt fastställda EU-regler som affärerna måste följa får ägg inte säljas när det är en vecka kvar på "Sista förbrukningsdag". Problemet är att "Sista förbrukningsdag" är enligt EU:s regler fastställd enligt de rutiner som gäller i andra länder där äggen inte förvaras svalt. Alltså tvingas Coop (och andra affärer i Sverige) att slänga ägg som är fräscha i ytterligare 2-3 månader - om dom förvaras i ett kylskåp eller i affärens svalka som vi gör i Sverige. Vi slänger redan alldeles för mycket livsmedel i Sverige. I Sverige slänger varje svensk ca 26 kilo ätbar livsmedel om året.

Vad det här pekar på är ett systemfel. Man kan INTE tvinga på länder med helt olika förutsättningar, helt olika rutiner, helt olika traditioner osv samma regler. Det blir fel! HELFEL!

Samma invändning kan t.ex. användas mot att införa Euron som ju de sista överlevande liberalerna fortfarande tycker är en bra idé. Men olika länder har olika förutsättningar, befinner sig i olika faser i konjunkturcykeln eller har helt enkelt olika problem. Tvingas dom då föra en ekonomisk politik som passar den tyska ekonomin så kan det gå käpprätt åt skogen.

Håll oss utanför Euron! Och säg till EU-byråkraterna att inte detaljreglera allt! Vi ska samarbeta, men vi är faktiskt OLIKA länder.

Inga kommentarer: