lördag 4 maj 2019

Att skapa politikerförakt

» Min besvikelse ökar

Bara för att möjligheten finns så måste man faktiskt inte plocka ut alla bidrag man kan få ut om man hårdrar reglerna. Allra minst om man redan från början är välbetald och dessutom som politiker ska föregå med gott föredöme. Man har faktiskt ett Förtroendeuppdrag, ett ord som börjar med "förtroende". Något sådant finns det inte kvar för en del politiker. I det senaste drevet med avslöjanden hittade vi moderaternas ekonomiska talesperson (som gjort sig känd för att hetsa mot bidragsfusk) Elisabeth Svantesson. Medan familjen med make och son varit skriven i familjens bostadsrätt i Stockholm så har hon själv valt att vara skriven i en sommarstuga på hemorten. Och naturligtvis plockat ut bidrag för extrakostnader pga detta. Att Ulf Kristersson försvarar agerandet och skyller på att reglerna kanske ska ändras räcker inte. Man måste faktiskt inte plocka ut "tvivelaktig" ersättning. Den betalas inte ut helt automatiskt, man söker bidraget.

Arg
Dagens Nyheter, bland annat, och Expressen till exempel avslöjar ytterligare borgerliga riksdagspolitiker som haft samma upplägg där familjen bor i Stockholm men man har själv valt olika lösningar med att vara skrivna på den gamla hemorten hos föräldrar och liknande. Och naturligtvis plockat ut ersättning för detta. Det rör sig om kristdemokraten Andreas Carlson, som är KD:s gruppledare i riksdagen och dessutom vice ordförande i Justitieutskottet. Det rör sig om liberalen Robert Hannah, som är bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. Det handlar om den tidigare centerpartistiska toppolitikern Eskil Erlandsson. Och det handlar om moderaten Pål Jonson som alltså har familjen bosatt i Stockholm men själv är formellt skriven på sin gamla hemort. Naturligtvis passar man på att plocka ut ersättning för "dubbla boenden".

Det ska kanske ses som plåster på såren för att man pga sitt politiska uppdrag i Stockholm inte får träffa sin familj som bor i Stockholm eftersom man istället bor på annat håll i landet.

Snälla riksdagspolitiker! Ni ska vara ett föredöme, det är ett förtroendeuppdrag som ni har. Man måste inte girigt plocka ut vartenda öre man har möjlighet till genom att utnyttja diverse "osanna" påståenden. Ni borde skämmas allihop!

Inga kommentarer: