måndag 6 maj 2019

En vägledning

» Rösta i EU-valet

I dag fick jag mitt röstkort till EU-valet den 26 maj. Jag tycker det är en självklarhet att man röstar i ett val. Har man inte utnyttjat rösträtten så tycker jag att man har förverkat rätten att klaga och vara missbelåten med de beslut som sedan görs. Då har man ju inte ens gjort ett försök att påverka. Jag är medveten om att en ensam röst har väldigt litet inflytande. Men valdeltagandet i EU-valet är faktiskt skrämmande lågt. Detta gör det lättare för både lämpliga och direkt olämpliga representanter att bli utsedda till EU-Parlamentet. Så, gå och rösta!

Vad ska man då rösta på? Ett enkelt sätt är att helt enkelt rösta på samma parti som i Riksdagsvalet. Men, man behöver ju faktiskt inte välja samma parti. Man kan välja rent taktiskt. Man kan välja någon speciell fråga som får fälla avgörande. Och, man kan testa någon (eller flera...) av de olika hjälpmedel som olika tidningar publicerar där man kan se i hur hög grad dina egna åsikter stämmer överens med de olika partiernas. Jag har testat ett par, en av dom gav faktiskt högst siffra för ett annat parti än det jag tänker rösta på. Så man ska inte ta dessa valbarometrar heller allt för bokstavligt. Det handlar ju om vilka frågor dom tar upp och hur dom värderar olika frågor. Men, dom kan vara ett hjälpmedel.

Ett annat sätt är att helt enkelt välja ut en eller ett par viktiga frågor och se hur de olika partierna tycker - och har röstat - i dessa frågor. Jag tänkte presentera ett antal sådana jämförelser. Om vi börjar med bilden här under. Om du tycker att miljön är en viktig fråga, om inte den viktigaste frågan, så kan ju en jämförelse av hur partierna röstat i frågor som WWF (World Wildlife Foundation) tycker är viktiga vara intressant. I den här undersökningen kan vi se att två partier i 100% av fallen har röstat på det sätt som WWF anser vara det bästa för miljön. Det är Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Även Miljöpartiet ligger på i varje fall över 80% men har varit frånvarande från omröstningar och någon gång tydligen röstat emot. Allra sämst siffror har Sverigedumokraterna som i de flesta fall röstat emot, ofta avstått från att rösta och ännu oftare varit frånvarande än röstat för. Mitt förtroende för ett parti som så ofta inte ens har en åsikt blir lågt. Så särdeles bra siffror har inte heller Moderaterna eller Kristdemokraterna som oftast röstat emot men ibland i varje fall röstat för. Det som skiljer är att Moderaterna har större frånvaro... Men, en liten vägledning kan det väl vara.

Miljöpolitik i EU

I Dagens ETC såg jag för några dagar sedan en sammanställning där Naturskyddsföreningen i Sverige och CAN (Climate Action Network) satt betyg på de olika partiernas agerande under den senaste mandatperioden och hur man i sina program vill driva miljöfrågor. Betyget Utmärkt får Vänsterpartiet. Betyget Utmärkt/Bra får Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Betyget Bra får Centern och Feministiskt Initiativ. Betyget Okej får Liberalerna. Slutligen får Kristdemokraterna, Sverigedumokraterna och Moderaterna betyget Dåligt.

Sedan kommer vi till CAN, Climate Action Network, som är en internationell paraplyorganisation med inriktning på klimatförändringarna. Inte att förväxla med CAN, Cult Awareness Network, som var en amerikansk organisation som gick i konken på 90-talet och togs över av Scientologerna. Climate Action Network ger högst betyg, 96% till Vänsterpartiet, följt av Miljöpartiet med 77%, Feministiskt Initiativ 76%, Socialdemokraterna 65%, Centern med 42% och Liberalerna med 36%. I botten hittar vi Sverigedumokraterna med 18%, Moderaterna med 17% och i den absoluta botten Kristdemokraterna med 12%.

I dag trillade konsumenttidningen Råd & Rön ner i brevlådan. Dom har valt ut tio konsumentfrågor och tittat på de olika partiernas hållning i frågorna. Bäst betyg får Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ som alla får 8 godkända svar och två som är "delvis" godkända. Centern instämmer helt i 7 frågor och delvis i 3 frågor. Socialdemokraterna instämmer också i 7 frågor men säger Nej i en fråga och instämmer delvis i 2 frågor. Liberalerna slutligen instämmer i 6 av frågorna och säger Nej i en fråga och delvis i 3 frågor. Även här hittar vi de tre partierna i det numera allt mer eniga högerkonservativa blocket i den absoluta botten. Moderaterna instämmer helt i 3 frågor, delvis i 6 frågor och inte alls i 1 fråga. Sverigedumokraterna instämmer i 2 frågor, säger Nej i 2 frågor och instämmer delvis i 6 frågor. Och här kommer Kristdemokraterna i absolut botten genom att instämma helt i 1 fråga, delvis i 6 frågor och säga Nej i 3 frågor.

Kan det här ge en vägledning till hur du ska rösta - och hur du verkligen INTE ska rösta? Jag tycker det. Läs en gång till och fundera över ditt val.

Gå sedan och rösta!

Inga kommentarer: