onsdag 15 maj 2019

Kardemummabullens dag

» Vem kan man lita på?

I jakten på politiska skandaler är det ibland lätt att man halkar i diket. Vi har ju haft ett antal svenska riksdagspolitiker som avslöjats med att ha milt sagt underliga boendeförhållanden. Boendeförhållanden som resulterat i ytterst förmånliga bidrag från oss andra skattebetalare. Bland annat hittar vi i denna gruppen Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson. Som samtidigt gjort sig aktiv med krav på skärpta straff för bidragsbrott. Antagligen gör hon undantag för riksdagspolitikers bidragsbrott? Och jag har inte sett något utspel från henne om skärpta straff för skattebrott!

Europeiska Unionen
Just nu mest illa ute är väl moderaten Erik Bengtzboe som redan tvingats avgå och nu är föremål för polisutredning för bedrägeri. Men han är ju inte ensam om att ha haft ett rymligt samvete och visat sig vara ytterst kreativ för att bättra på beloppen på bankkontot. Jag vill poängtera att jag faktiskt INTE tror att det här gäller en majoritet av de folkvalda. Jag är övertygad om att de flesta håller sig inom gränserna. Snarast tror jag att de flesta är väldigt tveksamma till att plocka ut ersättningar och så gott det går undviker alla former av affärer och ersättning som ens riskerar att ifrågasättas.

Men det är inte bara de svenska riksdagspolitikerna som ibland ifrågasätts. I Frankrike har bland annat Le Pens parti avslöjats för ytterst tveksamma affärer med bidragen från EU. För att inte tala om bidrag från Ryssland... Diskussionen om EU-parlamentarikernas cirka 49.000 kronor i månaden i bidrag för "kontorsersättning" är inte bara en svensk diskussion. Det man främst är upprörda över är att parlamentarikerna får de här 49.000 kronor i bidrag för att täcka sina omkostnader utan att dom behöver redovisa hur dom använder pengarna. Det är en kostnadsersättning som betalas ut oberoende av kostnad!

Stoppa undan pengarna i hemlighet
Av den anledningen har det i EU-Parlamentet ställts förslag som innebär att parlamentarikerna ska vara tvungna att i varje fall redovisa vad dom använder pengarna till. De svenska parlamentarikerna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedumokraterna har konsekvent röstat emot att införa sådana krav. Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet har mer eller mindre ställt sig positiva till denna typen av krav. Men den enda som än så länge frivilligt redovisar vad hon använder pengarna till är Vänsterpartiets Malin Björk. Hemlighetsmakeriet är nästan totalt.

Fast det kan straffa sig att vara öppen också. I sin jakt på att också ha sitt eget avslöjande halkade SVT i diket tycker jag när man "avslöjar" att Malin Björk också får traktamente. Det är ett traktamente som alla får för sina omkostnader. Det som skiljer Malin från de flesta EU-politikerna är att han bosatt sig i Bryssel för att av miljöskäl inte hålla på att flyga fram och tillbaka varje vecka. Vad SVT "glömde" att berätta är att det här arvodet får alla EU-parlamentarikerna så fort dom noterar sig som närvarande i Bryssel. Skillnaden är att Malin betalt tillbaka traktamente hon inte använt. Det "glömde" SVT också att berätta. Och det hade hon gjort redan innan SVT gjorde sitt "avslöjande".

Om jag ska vara uppriktig så är jag rädd för att SVT i det här fallet halkat i diket. Dagens Nyheter gör en egen tolkning av det hela. Det är nämligen så att Vänsterpartiet har en rutin där V-politiker som får välbetalda uppdrag skänker en del av arvodet till partiet. För att inte riskera att få politiker som tar uppdragen för pengarnas skull och förhindra att partiets företrädare ska distansera sig för mycket från sina väljare så får dom inte behålla pengarna om dom får välbetalda uppdrag.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.etc.se/inrikes/jag-har-inte-skott-mig