torsdag 30 maj 2019

Kristi Flygare

» Moderata styren

Moderatstyrda kommuner har en benägenhet att utmärka sig. Och då inte så ofta i positiv bemärkelse. Under några dagar har jag här på Sven Tycker delvis ägnat mig åt Sölvesborg där Moderaterna ju styr tillsammans med Sverigedumokraterna, Kristdemokraterna och ett lokalt parti. Jag kan nog utan risk för att bli beskylld för att ljuga hävda att inte ens Moderaterna centralt är särdeles stolta - tvärtom. Senaste budet är att man överväger att helt utesluta Emilie Pilthammar ur partiet. En annan Moderatstyrd kommun som Moderaterna centralt inte är så stolta över är:

Staffanstorps kommunvapen
¤ Staffanstorp! Även här styr Moderaterna med dess starke man Christian Sonesson tillsammans med Sverigedumokraterna. Ett förhållande som brukar resultera i en uppsjö av korkade utspel och beslut. Senaste dumheterna från Staffanstorp är ett beslut som förbjuder barn upp till 6:e klass att bära huvudduk. Tydligen finns det inga flickor i Staffanstorp som har detta, men det hindrar ju inte Moderaterna med Sverigedumokraterna i knät (eller om det nu kanske är tvärtom...) att markera. Jag har försökt att läsa mig till vad det egentligen handlar om - förutom en rädsla för muslimer alltså. Det finns inga tankar på att förbjuda judiska barn att bära kippa eller andra religiösa eller kulturella grupper att bära något speciellt klädesplagg. Men man talar om "integration" som om en flicka som har en huvudduk på sig inte skulle kunna integreras. Jag har läst vad Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet rapporterat om förbudet. Men jag kan inte hitta någon annan trovärdig förklaring än att det handlar om ren och skär rasism och islamofobi. Men det är ju i och för sig inget nytt från den fronten! Hur som helst kan väl det här citatet som jag har hittade på Staffanstorpsmoderaternas hemsida (som jag hittade trots att Moderaterna centralt INTE länkar dit). Detta skrevs några månader efter senaste valet:

- "Moderaterna och Sverigedemokraterna har enats om en gemensam politisk inriktning för den kommande mandatperioden för Staffanstorps kommun. Valet för ca två månader sedan blev en framgång för en tydlig politisk linje för Staffanstorps kommun. Moderaterna fick ca 43 % och Sverigedemokraterna fick ca 11 % av väljarna. Under de senaste fyra åren har likheterna mellan dessa båda partier blivit tydliga i omröstningar i kommunfullmäktige. Därför har ett gemensamt politiskt handlingsprogram arbetats fram, som kommer att ligga till grund för den kommande mandatperiodens politiska inriktning."

Danderyds kommunvapen
¤ Danderyd! Detta är en annan Moderatstyrd kommun. Danderyd styrs av en majoritet bestående av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Jag använder gärna begreppet "moderatghetto" om Danderyd. Fast i själva verket var senaste valet en katastrof för Moderaterna. Moderaterna har mer eller mindre haft egen majoritet med ofta mer än 20 mandat av de 45 i kommunfullmäktige sedan i varje fall 1970. Senaste valet blev en katastrof med det överlägset sämsta resultatet med bara 14 mandat. Så kanske är det fel att kalla det för ett "moderatghetto" längre? I dag är största oppositionspartiet, Centern, nästan lika stora.

Kanske är en förklaring den att Danderyds kommun sedan 2014 gått med ökande underskott. Om det inte varit för att man sålt ut mark för att rädda ekonomin så hade det varit rejäl kris. Nu har lite av bostadsbubblan spruckit och viljan att köpa dyr mark har minskat. Alltså går det inte längre att dölja den usla ekonomin. Nu tvingas man till att "Kommunalskatten chockhöjs i Danderyd".

- "Vi har levt över våra tillgångar och inte vetat om att vi levt över våra tillgångar. Så nämnderna har fått pengarna och inte vetat om att de spenderat för mycket" konstaterar Kristdemokraterna.

Alltså höjer man skatten med rekordhöjningen 1:40 samtidigt som man tvingas till nedskärningar på skola osv. Benjamin Dousa i Moderata Ungdomsförbundet är i chocktillstånd och förtvivlad. "Moderater sänker skatten, dom höjer den inte" säger han. Men han har nog inget annat att göra än att acceptera chocken. Det är ju tur att Danderyds kommunalråd Hanna Bocander i varje fall fått sin lön rejält höjd så att hon får kompensation för ilskan som kommer att möta henne.

För övrigt kan vi notera att MUF är kritiska även till styret i Staffanstorp. Ja, inte för den politik dom styr Staffanstorp tillsammans med Sverigedumokraterna med utan för att även Staffanstorp tvingats höja skatten - med 40 öre!

I Aftonbladet sätter kolumnisten Oisin Cantwell följande rubrik på sin kommentar till att moderatghettot Danderyd tvingas höja kommunalskatten med rekordsiffran 1:40: "Danderyd styrs av ett gäng klantarslen!" Tänk så rätt man kan ha...

Inga kommentarer: