söndag 5 maj 2019

Världsskrattdagen

» Att respektera demokratin

Rosenträdgården
Grannkommunen Helsingborg styrs av ett borgerligt styre med betongmoderater i ledningen. Ett antal "betongprojekt" engagerar helsingborgare till att samla in namnunderskrifter för att kräva folkomröstningar. Just nu pågår två sådana insamlingar. För inte så länge sedan avslutades en. Den politiska ledningen ville riva upp den s.k. Rosenträdgården (en parkanläggning som ligger i nära anslutning till Kärnan) för att där gräva (och spränga) in ett parkeringsgarage i den s.k. Landborgen. Namninsamlingen lyckades aldrig få ihop tillräckligt många godkända namn eftersom kommunens kontrollanter strök för många som inte godkändes. Men projektet dog lyckligtvis ändå eftersom det till slut stod klart att det inte gick att få ihop tillräcklig politisk majoritet för bygget.

I dag handlar det om två namninsamlingar. En vill stoppa rivandet av nöjesstället Sundspärlan och den gamla Folkets Park för att där istället bygga bostäder. Men det jag tänkte fundera över är istället det moderatledda styrets planer på att sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft.

I slutet av 2017 fick Helsingborgs stad ett erbjudande från en större pensionsförvaltare att få köpa Öresundskraft. Helsingborgs stad plockade in en konsult för att få ihop en affär men affären dog ut. Det finns helt enkelt ingen politisk majoritet för att sälja. Helsingborgs stad vill helt enkelt inte sälja utan vill behålla energibolaget kvar i kommunens regi.

Helsingborg
Efter valet 2018 (observera EFTER valet), i februari 2019, beslutar en majoritet styrd av moderaterna i Helsingborgs stads moderbolag att man ska inleda arbetet på nytt för att sälja aktierna i Öresundskraft till privata spekulanter. När debatten kommer igång och oppositionen osv frågar den moderata ledningen med det moderata kommunalrådet Peter Danielsson i spetsen (han är också förste vice partiordförande i Moderaterna i Sverige) varför man inte talade om dessa planer INNAN valet hävdar Peter Danielsson att det inte fanns några sådana planer innan valet. Senare har det framkommit att Öresundskrafts ledning redan under 2018 (alltså innan valet) lagt närmare en miljon kronor på att engagera konsulter för att värdera bolaget och utreda en försäljning. Fast den moderata ledningen i Helsingborgs stad hävdar att detta har man inte haft en aning om. Den utredningen har företagsledningen initierat helt självsvåldigt utan att tillfråga den politiska ledningen - alltså ägarna.

Moderaten Peter Danielsson hävdar alltså att företagets ledning lagt stora summor på att planera en försäljning av företaget utan att ägaren vetat om detta! Och han verkar inte ha någon kritik mot detta remarkabla agerande från företagets ledning. Vad tror ni hade hänt om ledningen på Scania hade utrett och tagit kontakter för att sälja Scania till någon annan utan att fråga och informera ägarna? Eller om Volvos företagsledning har satt igång en process för att Geely skulle sälja Volvo till Volkswagen utan att informera Volvos ägare Geely om detta?

Naturligtvis drar inte en företagsledning igång en process för att bli sålda utan att man informerar och får klartecken från den nuvarande ägaren till detta. Om moderaten Peter Danielsson som representant för ägaren, Helsingborgs kommuninnevånare, tycker att detta är OK att inte göra detta så säger det mer om Peter Danielsson än om en självsvåldig företagsledning. Allra helst sedan det bara ett år tidigare stått klart att en majoritet av ägarna inte ville ha någon försäljning. Verkligheten är naturligtvis den att Peter Danielsson ljuger. Den här processen för att sälja bolaget har satts igång med hans informella medgivande redan innan valet. Men det vill Peter Danielsson inte erkänna. Detta är naturligtvis en präktig skandal.

De kommuner som tidigare sålt ut sina energibolag till privata intressen har ångrat detta. Det kostar för kommuninnevånarna. Ett energibolag har ju i praktiken monopol på elleveranserna t.ex. Visst kan man välja en annan leverantör, men elledningen till huset kan man inte välja någon annan för. Där får man snällt betala de avgifter som nätbolaget sätter. Ett privat bolag har större intresse av att ta ut vinst också. Privatisering är inte alltid en vinst. Inte för säljaren i varje fall. Kanske för köparen!

Läs mer

Inga kommentarer: