fredag 24 maj 2019

Gå och rösta

» Vilka gjorde motstånd?

Den 24 maj 1919, i dag för exakt 100 år sedan, beslutade den dåvarande svenska Riksdagen att införa en allmän och lika rösträtt till Riksdagen. Efter en lång kamp från arbetarrörelsen, liberala politiker och kvinnorättsrörelsen beslutade man att även kvinnor skulle få rösta till den svenska Riksdagen. Man beslutade också att avskaffa den 40-gradiga röstskalan där man hade röster i förhållande till sin rikedom. Var du tillräckligt förmögen hade du 40 röster och var du fattig bara en röst.

De konservativa högerkrafterna, kungahuset och förmögna hade slutligen gett upp kampen. Den ryska revolutionen skrämde. Tänk om de svenska arbetarna gjorde gemensam sak med sina ryska kollegor? Det risken var något ännu värre än att acceptera demokrati. Men, sedan dess har högern och konservativa krafter ständigt fortsatt att göra motstånd mot demokratiska reformer. Demokratiska reformer riskerar ju att hota deras egen särställning!

Det är därför av vikt att vi fortsätter att försvara demokratin - och att utnyttja de demokratiska rättigheterna. Att utnyttja sin rösträtt är att försvara demokratin. Att strunta i att rösta innebär bara att andra krafter än de demokratiska får ökad makt. Gå alltså och rösta!

Låt mig avsluta med en del argument mot kvinnlig rösträtt som framfördes från högerhåll på den här tiden. Läs och skratta, men tänk efter!

Kvinna
"Men hur stor än betydelsen af kvinnornas deltagande i politiska omröstningar kan vara, blifver den dock af ringa värde i jämförelse med kvinnornas oomtvisteligen högsta uppgift för folket, som är att föda barn och sträfva att lyfta nästa generation till högsta möjliga fysiska, andliga och sedliga höjd."

"På grund af den kvinnliga psykes säregna beskaffenhet är det att förutse, att kvinnorna skola förstärka särskildt de politiska grupper, som kräfva sträng underkastelse och lydnad under dogmer och ledare - följaktligen i alla under förstärka socialdemokratien, i katolska länder klerikalismen."

"Kvinnornas impulsivitet och benägenhet att följa strömmen - lägg märke till deras slafviska lydnad under klädedräktsmodena - medför faran, att de under inflytande af en tillfällig stark tidsriktning kunna kasta en öfverväldigande röststyrka åt en sida, hvarigenom statslifvets jämnvikt och dess lugna utveckling äfventyras."

"Flertalet kvinnor kommer ständigt att sätta sina känslor af personlig tillgifvenhet över hänsyn till den opersonliga staten och den abstrakta tanken på allmänna bästa. Gällde det t.ex. valet mellan ett krig, som skulle sätta deras käras lif i fara, och en fred, som skulle innebära en förödmjukelse för nationen och måhända rent af göra dess fria tillvaro illusorisk, så är det anledning frukta, att flertalet röstberättigade kvinnor skulle rösta för freden."

"Är det månne icke bl.a. denna sista risk en af anledningarna till att de ledande kulturnationerna icke vågat bevilja kvinnorna rösträtt."

Det här skrevs 1913. När man läser vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Utnyttja din rösträtt!

Inga kommentarer: