söndag 12 maj 2019

Dagbokens dag

» Att elda på bensin...

Svenska folket är rasande. Ja, i varje fall några stycken som försöker hetsa upp ilska. Bensinpriset har gått upp! Detta beror dels på ökade priser på olja (till stor del pga USA:s blockad av Iran och Venezuela som båda tillhör de stora oljestaterna). Sedan har dessutom kronan fallit i kurs vilket inte gör det bättre. Att kronan faller beror i huvudsak på den låga räntan (minusränta). Att Riksbanken inte höjer räntan beror på att inflationen inte tar fart. Att inflationen inte tar fart beror på att löneökningarna i Sverige är för låga.

Krasch
Hur som helst så har tydligen bensinpriset stigit i Sverige och en del drömmer väl om att få igång något som påminner om de Gula västarna i Frankrike. Bensinpriset i Sverige är egentligen inte exceptionellt högt om man jämför med andra Västeuropeiska länder. Det är "högt" överallt. På en del håll ännu högre än i Sverige och på en del håll lägre än i Sverige. Jag såg att Expressen hade räknat på bensinpriset i förhållande till köpkraft. Och den beräkningen visar att bensinpriset räknat på det viset inte har stigit de senaste 40 åren. Priset går upp och ner beroende på oljepriset osv. Men i det stora hela är det inte en uppåtgående kurva. Eftersom bilarna blir bränslesnålare kan vi egentligen köra mer för samma inkomst. Fast å andra sidan köper vi allt större bilar...

Ett av argumenten när bensinprisgnällarna kommer igång är att det är människor på landsbygden som inte har alternativ till bilen som är förlorarna när priset går upp. Intressant är att enligt Bilprovningens statistik (mätarställningen på bilar som besiktigas) så är det faktiskt inte svenskar på landsbygden som kör mest bil. Det är stockholmarna som kör mest bil!

Facebook
På tal om detta på ett ungefär, så ser jag att "bensinupproret" tagit knäcken på de svenska rasisternas husorgan på Facebook. Administratören för Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" ger upp och lägger ner gruppen. Han saknar stödet från Sverigedumokraterna och skyller på att medlemmarna bara vill diskutera bensinpris istället för Sveriges framtid. Han skriver så här:

- "Kommer lägga den här gruppen vilande inom kort. Finns ingen anledning att fortsätta när ni medlemmar hellre diskuterar bensinpriset än Sveriges framtid. Jag har varken tid, kraft eller lust längre. Orken är slut. Märker att er ork tryter också. Antalet medlemmar minskar hela tiden och väldigt få nya tillkommer. Sd har inte en enda gång tackat för vårt slit men bensintomtarna var de snabba att stötta. Tyvärr vågar SD inte Stå Upp För Sverige."

Sedan har alltså tomtar startat upp en ny grupp på Facebook, Stå upp för ett tryggare Sverige, med motiveringen:

- "Tvingades starta upp denna grupp då originalet valde att blockera mig eftersom jag gillar SD".

Stackare! Själv tycker jag det är kul när rasisterna och populisterna bråkar inbördes.

För övrigt såg jag en notis som berättade att Centern vill att EU skärper kraven på bilfabrikanterna när det gäller förbrukning och utsläpp. Sverigedumokraterna var snabbt ute och krävde stopp för sådana tankar. Jag gissar att detta är ett utslag för deras engagemang för att fortsätta göra oss beroende av de oljeproducerande länder som ju främst är muslimska länder i Mellanöstern. Eller kan jag ha missförstått något?

Inga kommentarer: