onsdag 8 maj 2019

Ett inlägg i lönerörelsen

» Ett gott skratt förlänger livet

I Dagens Industri publiceras i dag en debattartikel med rubriken: "Vd-uppropet: SAS-avtalet hotar hela avtalsrörelsen". Det är VD:arna för industrins samtliga arbetsgivarorganisationer som är upprörda över det nya SAS-avtalet som man hävdar inte alls är i linje med industrimärket som både arbetsgivare och fack hävdade sedan ett avtal hade skrivits för några dagar sedan.

Joakim von Anka
Dessa VD:ar är upprörda över att dom anser att de löneökningar som piloterna strejkat sig till ligger över vad industriavtalen medger, och dom ska ju vara vägledande för alla avtal. Om nu alltså piloterna, enligt VD:arnas beräkningar, får ut mer löneökningar så riskerar detta att få hela den svenska ekonomin att krascha. Dessa VD:ar menar att piloternas avtal skulle riskera att få andra fack att kräva lite mer.

Låt oss därför börja fundera över hur mycket svenska VD:ar och andra i "ledande ställning" i det svenska näringslivet själva kan tänkas ha plockat ut i inkomstökningar. Vill alla ni som läser detta och tror att denna grupps ersättningsökningar ligger i nivå med industriavtalets riktmärke räcka upp en hand! Va, är det inte en enda hand uppe?

Vad tror ni? Om piloterna får 3,5% istället för industriavtalets 2,5% eller om VD:arna plockar ut 10% istället för industriavtalets 2,5%, vilket tror ni har största inverkan på vad facken kommer att kräva i förhandlingarna? Det här debattinlägget är så korkat att jag förundrar mig över att man med den kompetensen har lyckats bli VD för en arbetsgivarorganisation. Jag tycker faktiskt att de här VD:arna ska fundera en gång till om det är deras egen grupps girighet att roffa åt sig eller SAS-piloternas avtal som "riskerar att elda på lönekraven från andra grupper". Dessutom vore det kanske bra med lite större löneökningar? Det är nämligen just bristen på "löneinflation" som skapar en avsaknad av inflation i Sverige, något som ju tvingar Riksbanken till att fortsätta hålla en negativ ränta. För Riksbanken kan ju inte lägga sig i löneutvecklingen.

Ett gott skratt förlänger livet. Och ett gott skratt var det första jag fick när jag läste dessa VD:ars debattinlägg.

Inga kommentarer: