måndag 27 maj 2019

Tramserier

» Politik är inget skämt

Att gårdagens blogg blev så kort beror på att jag var fullt upptagen hela dagen som Röstmottagare i samband med EU-valet. Morgonen börjar klockan 0600 med att hämta ut Röstlängden från Valnämnden. Sedan har man knappt 2 timmar på sig att möblera vallokalen. Det ska sättas upp skyltar osv. Röstbås ska monteras och placeras på lämplig plats. Valsedelsställ med nyinförda skärmar osv osv. 2100 stängde vi mottagandet av röster och 2245 var vi klara med att ha räknat och sedan redovisat resultatet via telefon och fysiskt till Valnämnden. Det är mycket som ska räknas om och om igen, Omslag som ska fyllas i och klistras igen, Protokoll som ska fyllas i osv. Men, det är ett roligt jobb samtidigt som det är en viktig del av en fungerande demokrati.

Fast det verkar vara många som tror att politiken och demokratin bara är ett skämt som man inte behöver ta på allvar. Det fanns närmare 90 olika partier anmälda till EU-valet. Det är då allt ifrån de seriösa partierna till vad som helt uppenbart bara är trams och dumheter. Det är uppenbart att det finns många som inte tar politiken på allvar.

Om valresultatet finns det väl inte så mycket att orda om. Egentligen ingen jättesensation. Jag såg att Jimmie Åkesson firade Sverigedumokraternas resultat med blöt fest på en lyxjakt. Det är ju inte för inte som Jimmie Åkesson är landets bäst betalda partiledare. Men uppriktigt sagt så undrar jag om inte Sverigedumokraterna egentligen är lite besvikna. Man hade nog från det hållet drömmar om att SD skulle bli största parti och man räknade nog med att man i varje fall skulle bli näst störst. Nu kom man först på tredje plats. Något som man nog tog som en besvikelse.

SD:s förstanamn Peter Lundgrens kriminella mansgriseri är dock inget som jag tror påverkade resultatet. Peter Lundgrens uppförande var något som i alla seriösa partier i den svenska Riksdagen hade resulterat i petning men det är uppenbart att det finns andra moraliska värderingar inom Sverigedumokraterna. Jag har ju sett inbitna sverigedumokrater bortförklara det med att "det har väl vem som helst gjort" och "han har ju bett om förlåtelse så då finns det väl inget att bråka om". Och så vidare. Jag ställer mig starkt tvivlande till att normalsvensken stoppar in handen innanför BH:n på någon annan än möjligen hustrun/sambon. Det är ett så pass grovt sexuellt ofredande att det faller under allmänt åtal, och med tanke på att det ju finns vittnen och inspelningar där den utsatta kvinnan berättar om det så skulle det inte alls förvåna om Peter Lundgren en dag döms för sexuellt ofredande. Även om den kvinna som blev utsatt tydligen har förlåtit honom. Hur som helst är faktiskt politik något allvarligt, inte något där våra representanter ska dricka sig fulla och i onykter tillstånd trampa rejält i klaveret. Vad händer nästan gång Peter Lundgren är onykter.

Runt om i Europa verkar inte heller högerextremister / högerpopulister / nazister ha haft så stora framgångar som man inom dessa grupper hade hoppats på. Men de framgångar man har haft på en del håll gör att jag trots detta undrar om de europeiska väljarna tar politiken på allvar eller tycker att man kan rösta lite hur som helst för att "röra om i grytan". Det är så man gör för att sakta avskaffa demokratin!

Det har på några håll i Sverige hållits folkomröstningar. I fina moderatstyrda Svedala utanför Malmö hade man folkomröstning om att eventuellt låta Kriminalvården utreda byggandet av ett fängelse. Det finns en akut brist på fängelseplatser i Sverige och nya fängelser måste byggas. Moderaternas ledande EU-kandidat lovade ju att "Göra Sverige tryggt igen". Och Moderaterna har varit starkt pådrivande för att skärpa straffen i tron att det ska minska kriminaliteten. Men det där fängelset ska naturligtvis inte byggas på deras bakgård. Jag blev lite besviken på gamla ABBA:s Benny Andersson som har en gård i Svedala som tyckte att: - "Svedala är för fint för en anstalt". Gissningsvis ska anstalterna byggas granne med någon "no-go-zon" i någon förort. Där är det "inte så fint" så dom kan ha anstalten. Svedalaborna sade hur som helst Nej tack till Kriminalvården. Det är sådant som kan arkiveras under "Egoismen härskar"!

Annars blev Svedala nyligen mest kända för att man lämnat in en polisanmälan om bidragsbrott för ensamkommande ungdomar som fått sin ålder ändrad. När det visade sig att ungdomarna både fått sin ålder uppskriven och nedskriven men ingen fått åldern ändrad så att dom skulle ha varit 18 år när dom kom och dom dessutom inte fått några bidrag så konstaterade Polisen att det inte fanns något brott att polisanmäla för och lade ner det hela. Senare har kommunledningen istället polisanmälts för falskt tillvitelse eftersom man medvetet gjort polisanmälan mot oskyldiga.

En annan som inte verkar ta politiken på allvar är det moderata (eller ska vi säga "nästan" sverigedumokratiska) kommunalrådet i Sölvesborg, Emilie Pilthammar. Hon styr med hjälp av Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna i Sölvesborg. Till och med Moderaterna centralt har lite svårt för Emilie Pilthammar och hennes förmåga att inte ta politiken på allvar. Att på bild skämta om gruppsex tillsammans med SD:s ordförande i kultur- och fritidsnämnden (Peter Thyrén) och moderaternas ordförande i barn- och utbildningsnämnden (Niklas Joelsson) tyckte hon var en alldeles utmärkt idé. Perfekt idé för Kulturen och Utbildningen i Sölvesborg? Så jag förstår om hon "inte ser problemet" med SD:s Peter Lundgrens "tafsande". Själv ställer jag mig frågande till om att stoppa handen under BH:n är "tafsande" eller egentligen inte något grövre. En lista på att Emilie Pilthammar helt uppenbart inte tar politiken på allvar kan ju vara talande att läsa. Att Moderaterna centralt är besvärade kan vi förstå. Men man vågar nog inte gå ut för hårt för då kanske Pilthammar går över till Sverigedumokraterna. Det är inte många millimetrar som saknas...

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg heter Louise Erixon och råkar vara sambo med Jimmie Åkesson och bästa kompis med ovan nämnda Emilie Pilthammar. Lite försynta skratt skapade Sölvesborg när man för ett tag sedan beslutade sig för att Kommunfullmäktiges ordförande skulle tituleras Borgmästare. En titel som egentligen avskaffades för evigheter sedan. Men i Sölvesborg tyckte man det var en god idé!

Som tillägg kan vi berätta att efter att jag skrivit ovanstående (men innan jag hunnit lägga ut det) så har både SD:s Peter Thyrén och M:s Niklas Joelsson i Sölvesborg konstaterat att förtroendet för dom var förverkat och man har båda under dagen meddelat att man avgår från sina politiska uppdrag. Hur länge Emilie Pilthammar sitter kvar berättar inte media något om - än!

Inga kommentarer: