torsdag 18 juni 2009

Vänd för Guds skull inte på några stenar

Sverige får hård kritik från bland annat OECD för den nedlagda polisutredningen om mutor i samband med försäljningen av Jas Gripen. I förrgår meddelade överåklagaren Christer van der Kwast att han lägger ner den svenska utredningen om mutor i samband med försäljningen till Tjeckien, Ungern och Sydafrika. I Sverige har en ensam utredare jobbat med frågan, och har naturligtvis inte kommit fram till något, vilket väl också var meningen.

Lettlands flagga
I Lettland är protesterna intensiva mot den slakt av välfärden som Lettlands regering genomfört, delvis för att rädda de svenska bankerna, delvis för att få införa Euron. Det handlar om kraftigt sänkta löner för offentliganställda (t.ex. inom skolor och sjukvård). Nedläggning av sjukhus, skolor osv. Sänkta ersättningar som barnbidrag, föräldrapenning, A-kassa, ålderspensioner osv. Och höjd moms och höjd skatt för riktiga låginkomsttagare. Men höjningen av skatten för höginkomsttagare genom att avskaffa den platta skatten och införa en progressiv skatt - så långt gick inte modet. Det hade ju drabbat dom egna. Ett par ledamöter av regeringen har redan avgått i protest.

För någon vecka sedan rankade tidningen Fokus de svenska kommunerna efter var dom bedömde det var bästa att bo. Gemensam nämnare för alla kommunerna i topp var att dom befolkades av högutbildade med höga inkomster. Nu har Dagens Miljö granskat kommunerna i miljöhänseende. Vinnaren på Fokus lista hamnade i yttersta botten bland 19 svartlistade kommuner när det handlade om miljö. Där ser man, det finns väl inte råd med sådant!

Afghanistans flagga
Jag ser att ytterligare tre danska soldater fått sätta livet till i Afghanistan för att hjälpa USA att bekämpa de talibaner som USA en gång i tiden själva understödde när dessa bekämpade den ryskstödda regimen. Totalt har nu 25 danska soldater offrats på NATO:s altare.

Jag ser förresten att KI (Konjunkturinstitutet) tycker att den svenska ekonomin behöver mer stimulans. Den svenska ekonomin är på väg in i den djupaste recessionen på 60 år. Men, statsminister Fredrik Reinfeldt (m) håller inte med. Han har egentligen inte tid med sådana bagateller som Sveriges ekonomi när han nu ska vara ordförande för EU i ett halvår och sola sig i den glansen. Och så kommer myndighetschefer och har synpunkter på sådana banaliteter som svensk ekonomi.

Arbetslösheten bland unga fortsätter att öka mycket kraftigt. Och från högerhåll påpekar man att den är mycket högre i Sverige än i andra länder, och att detta beror på den svenska anställningstryggheten. Jag blir därför lite undrande när den av Högeralliansen politiskt tillsatta chefen för Arbetsförmedlingen, Angeles Bermudez-Svankvist, i en intervju i tidningen Fokus på frågan varför Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än allmänt i EU svarar - "Det beror på hur statistiken räknas. Våra 16-19 åringar är med i beräkningen även fast de flesta i Sverige går i gymnasiet..." Är inte statistiken jämförbar? Ännu mer uppenbart att Högern bara använder ungdomsarbetslösheten som en förevändning för att försämra anställningstryggheten. Själv tror jag att det finns ännu ett skäl till att ungdomar har svårt att få jobb. Sverige har den högsta faktiska pensionsåldern. Dvs i Sverige jobbar vi längre upp i åldrarna och lämnar inte plats för ungdomen.

Slutligen ser jag att Alex Schulmans s.k. humorsajt 1000apor ska läggas ner. Jag trodde den redan hade gått i graven. En av huvudbeståndsdelarna på en sajt som satsar på humor borde väl vara att den innehåller humor!

Inga kommentarer: