fredag 19 juni 2009

Midsommar - Sveriges VERKLIGA Nationaldag

Midsommarstång
Det är midsommarafton. Dagen började med mestadels solsken, sedan kom en period med ösregn, sedan lättade det upp, sedan kom regn igen, sedan lättade det upp igen. Och det är just där vi är just nu. Dvs en ganska typisk midsommar. Den helg på året som egentligen borde ha varit vår Nationaldag. Att skapa en Nationaldag den 6 juni bara för att vi som alla andra måste ha en Nationaldag, och sedan kommendera ut svenska folket att fira det blågula den dagen är dömt att misslyckas. Det blir ett pliktskyldigt firande, men vi vet ju faktiskt inte varför vi firar. Men, om man valt Midsommar som nationaldag hade svenskarna verkligen firat det dom är stolta över som svenskar. Den storslagna naturen, den ljusa sommaren och allt det andra. Vi hade klätt upp oss och klätt ut oss och i ännu högre grad än i dag gått man ur huse och varit stolta svenskar. Men icke, det skall vara uppstyltat, det ska vara konservativt fosterländskt och det måste naturligtvis vara lite kungar inblandade. Kräv att Midsommar blir svensk nationaldag!

Jag såg förresten i lokalbladet att de båda färjerederierna på linjen Helsingborg - Helsingør ska slå sina påsar ihop och köra från gemensamt färjeläge och med gemensam färgsättning på båtarna. Jag talar naturligtvis om Scandlines och HH-Ferries. Tydligen är det så att Stena Line har ägarintresse i båda rederierna. När jag var liden påg fanns det också två rederier på linjen. Svenska LB-färjorna och danska DSB. DSB körde med tågfärjor som också tog bilar och passagerare medan LB bara tog bilar och passagerare. Dom här två slog påsarna ihop till Scandlines. Och sedan har HH-Ferries kommit till, och nu ska dom också slå påsarna ihop alltså. Till detta finns Ace Link (fd Sundsbussarna) som går med rena passagerarbåtar. Vi här kring Helsingborg minns nog också gamla hederliga Marina som gick till Snekkersten i Danmark. Det här var en mindre båt, men ganska hög sådan. Och jag minns när jag ett par somrar hade ett sommarjobb på ett rederi (Transmarin) som maskinbokförare. Dom hade kontoret några våningar upp vid Hamntorget i Helsingborg. Och det var riktigt roligt att stå i fönstret och med en mycket bra kikare studera passagerarna på färjorna när dom närmade sig hamnen. Efter att studerat Marina några veckor lovade jag mig själv att aldrig åka med den båten. När den började närma sig kajen och alla passagerare stog på samma sida och väntade på att få stiga av lutade båten nästan 45 grader.

Irans flagga
I Iran har ayatolla Ali Khamenei hållit sitt efterlängtade tal. Och som förmodat så förnekar han att det förekommit något valfusk i presidentvalet. Och han lägger skulden på USA och Storbritannien som framprovocerat demonstrationerna. Och jag är inte lika övertygad om att det fuskats i valet som media i väst i allmänhet är. Därmed inte sagt att det är osannolikt. Dessutom är valet inte fritt när religionen har ett så starkt grepp över människor. Men bara för att mängder av välutbildade och intellektuella i huvudstaden Teheran demonstrerar så innebär detta inte att dessa har stöd från alla miljonerna ute på landet. Jag har nämligen inte hört något om demonstrationer på andra håll i landet. Det politiska stödet kan variera mycket starkt mellan den rika huvudstaden och den fattigare landsbygden. Se på Sverige där t.ex. de Rödgröna har majoritet i nästan hela landet, men är mycket svaga i främst Stockholm. Vad det hela pekar på är det orimliga i när religionen (det kvittar vilken religion - kristendom, islam, judendom osv) lägger sig i styrandet. Håll prästerna och allt vad det heter i kyrkan, moskén, synagogan, templet osv. Håll dom utanför Parlament och Regeringar! Och därmed basta!

Röda Korsets förre kommunikationschef, Johan af Donner, häktades i helgen. Han är enligt åklagaren misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri. Det handlar om drygt 2,7 miljoner kronor. Och det har nu också visat sig att den magisterexamen han hävdat är ett falsarium. Det framskymtar också att han fått sparken från tidigare jobb för oegentligheter. Dom är inte alltid så fina de fina gubbarna!

Inga kommentarer: