söndag 21 juni 2009

Freden är nära? Hrm!

Jag hittade i tidningen Time en notis om att Fredsforskningsinstitutet i Stockholm räknat fram världens totala militärutgifter. 1.460 miljarder dollar (1,46 trillion dollar enligt amerikanskt språkbruk). Nästan hälften av detta, 607 miljarder dollar står USA för. Och sedan kommer inget, och sedan kommer inget och sedan kommer inget och sedan kommer Kina med 84,9 miljarder, Frankrike 65,7 miljarder, Storbritannien 65,3 miljarder, Ryssland 58,6 miljarder, Tyskland 46,8 miljarder, Japan 40,6 miljarder, Italien 40,6 miljarder, Saudiarabien 38,2 miljarder och Indien med 30 miljarder. Bara de fyra stora i fredsprojektet EU spenderar alltså drygt 218 miljarder dollar varje år på militärutgifter! USA har spenderat totalt 903 miljarder dollar än så länge i Irak och Afghanistan.

Tidningen HD berättar i dag om det riktigt fina privatgymnasiet i Helsingborg (Procivitas) och att dom glömt en sak i undervisningen. Procivitas är den riktigt fina skolan där de fina pojkarna och flickorna går. Och den har också gott rykte med höga slutbetyg så att en hel del mycket studiebegåvade går här. Men en sak har dom tydligen inte undervisat i - hyfs och uppförande. En grupp elever från Procivitas avgångsklass dök i samband med avslutningen i Mariakyrkan upp rejält berusade. Vaktmästarna lyckades ta ifrån dom flaskorna så att dom inte kom med in i kyrkan. Men under högtiden i kyrkan uppträdde de fina pojkarna störande, stod upp och skrek, stampade och buade åt de som höll tal. Skamligt! Bara för att pappa har pengar och man går på "fina skolan" så har man faktiskt inte rätt att uppföra sig som man vill. "Arrogant och respektlöst" säger kyrkoherde Gudrun Erlanson. Någon representant från Procivitas har inte gått att nå... Jag tyckte förresten jag såg från Skolverkets utvärdering att Procivitas utmärkte sig med att sätta mycket högre betyg än vad standardproven visat?

Man upphör aldrig att förundras över hur lite bakom pannbenen som vissa professionella tyckare har. Aftonbladets söndagsbilaga har pratat med några "modekännare" om hur acceptabelt det är för män att gå i shorts. Och dessa proffs hävdar tydligen på fullt allvar att det är ytterst olämpligt för män att bära shorts i stan t.ex. Jag vill klart deklarera att jag mycket sällan har shorts, jag tycker inte om att ha det på mig. Men att det skulle vara något skamligt och felaktigt att klä sig i shorts är sjukt. Dessa trendsättare och modeorakel är så korkade att dom borde spärras in. Låt folk klä sig som dom vill. Bara JAG slipper shorts eller slips eller tvärrandiga gabardinbyxor. Men vill någon annan ha detta - fritt fram!

Nu verkar sommaren ha nått oss. I dag har det känts ganska varmt, och min förhoppning är att det inte blir varmare. Det är bra så här.

Inga kommentarer: