tisdag 16 juni 2009

Spritmaffians misslyckande

Finlands flagga
I Sverige fördes främst för några år sedan en intensiv kampanj för att Sverige skulle sänka alkoholskatterna för att göra det lättare för Systembolaget att konkurrera med smuggelspriten. Kampanjmakarna misslyckades i stort sett. Finland däremot kände sig tvingade att 2004 kraftigt sänka sina alkoholskatter i ett försök att konkurrera med billig sprit från främst Baltikum. Resultatet av den kraftiga sänkningen 2004 blev en ökning av den totala alkoholkonsumtionen med 10%. Som ett resultat har Finland därför på senaste tiden åter höjt alkoholskatterna gradvis. Och i dagarna har den finländska riksdagen röstat igenom en ytterligare höjning av skatten med 10%. Och man räknar med att konsumtionen som en följd ska sjunka ytterligare igen. Skattesänkningen 2004 kallas i Finland för "2000-talets största socialpolitiska katastrof". Jag vill därför framföra ett stort tack till de politiker i Sverige som höll emot när spritmaffian lobbade som mest intensivt för att Sverige då skulle följa Finlands exempel.

General Motors har nu gått ut med ett meddelande som går ut på att det blir den skånska sportvagnstillverkaren Koenigsegg som tar över ägandet av Saab. Bakom Koenigsegg ligger visst främst norskt och i viss mån amerikanskt kapital. Och kanske är detta rätt lösning. Saab, som en internationellt sett mycket liten biltillverkare, kan inte konkurrera på en marknad som en av alla andra med ett komplett sortiment bilar. Saab måste hitta en egen nisch, en egen image. Och kanske kan Koenigsegg ge Saab den imagen av en sportig, innovativ, säker, miljövänlig familjebil. Men, det är långt dit. Och Näringsminister Maud "Mauderaten" Olofsson (c) kan fortfarande lägga ut många fälleben.

USA:s flagga
Vita Huset arbetar nu hårt för att hitta länder som kan ta emot alla de fångar på Guantánamo som inte kan dömas för något brottsligt. Flera av de som släppts till olika länder har vittnat om att dom upprepade gånger ljugit under förhören för att slippa utsättas för mer tortyr. Själv undrar jag varför USA inte själva tar sitt ansvar och låter alla de oskyldiga som suttit internerade komma till USA.

IMF (Internationella Valutafonden) gör bedömningen att Sverige är ett av de länder som allra sist kommer att komma ur den nuvarande ekonomiska krisen. Man räknar med att Sverige kommer att drabbas av en lång och djup recession. I år räknar man med att den svenska ekonomin kommer att sjunka med 6%.

Slutligen ser jag att LO sålt majoriteten av sitt ägande i Aftonbladet till Schipstedt som nu äger mer än 90% av tidningen. Och det är väl bara en självklar utveckling på Arbetarrörelsens totala ointresse av media. Tidigare har det socialdemokratiska partiet klantat bort i stort sett alla sina egna tidningar. Det är skönt att se att man från Arbetarrörelsen inte lever i någon underlig värld där dom tror att dom behöver en egen röst i mediabruset. Informationen i media sköter ju de borgerliga partierna så bra själva...

Inga kommentarer: