tisdag 2 juni 2009

Likhet inför lagen - Nix!

Att vi har likhet inför lagen är en myt. Har du tillräckligt mycket pengar och tillräckligt hög ställning i samhället så kan du köpa dig en bra advokat och rätten tror dig på ditt ord. Är du fattig och utan utbildning är beviskraven mycket lägre. Nu senast bevisat av att Skandiadirektörerna friats från att ha begått något brottsligt när dom fifflade undan tiotals miljoner till skatteparadis. Jag skäms för att bo i ett land där rättvisa stavas med pengar. Dom skrattar säkert hela vägen till bankvalvet. I går friades Ulf Spång.

Rösta i EU-valet
Nu börjar det dra ihop sig på allvar till valdag. Har du inte redan varit och förhandsröstat så gå och gör det, om du inte tänkt gå och rösta på valdagen. Jag fick i dag i Posten (CityMail lyckades få ut tidningen, men jag vet ju inte om den egentligen borde kommit för några dagar sedan) tidningen Sveriges Natur från Naturskyddsföreningen. Och som så många andra har man granskat partiernas och ledamöternas åsikter i olika frågor. SNF har tittat på tolv olika frågor och kollat kandidaterna från de största partierna var dom står. Det är mycket grönt hos Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna (med lite grå inslag). Lite röda inslag hos Centerpartiet, ännu färre gröna inslag hos Folkpartiet (men en hel del röda inslag). Kristdemokraterna har lite fifty-fifty medan Moderaterna utmärker sig med mest rött. Dvs inget att förvånas över. Jag har inte tänkt rösta på Miljöpartiet, men deras annons var mycket bra: "De stora rovfiskarna simmar inte i världshaven längre. De sitter på möten i Bryssel." Gå och rösta!

GS Facket (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) har granskat skattefusket inom den svenska skogsnäringen. Den visar hur de svenska skogsföretagen anlitar utländska bemanningsföretag som tar hit jobbare från t.ex. Polen och Baltikum. Men man betalar inte in sociala avgifter osv för dessa utan dom skickas hem efter en tid och nya tas hit. På så sätt kan dom göra jobbet billigare och ändå tjäna mer pengar än om seriösa svenska skogsarbetare skulle fått jobben. Det är bra med öppna gränser och att människor får passera gränserna. Men, konkurrensen ska ske på lika villkor. Gå och rösta på söndag och se till att ni röstar på någon som vill sätta stopp för lurendrejeriet. Inte, som en viss Centerpartist, som tyckte att den fria rörligheten var viktigare än fackens möjlighet att kontrollera så att avtal och lagar följs.

Från Gaza rapporteras om hur den Israeliska blockaden fortsätter att skapa svår misär. En grupp utländska läkare som hade som uppgift att åka till Gaza för biståndsarbete har under en lång tid nekats inresa. Läkarna har nu inlett en hungerstrejk. Det är fortfarande totalt stopp för införsel av byggnadsmaterial till Gaza så att sjukhus, skolor och bostäder kan byggas upp igen. I april i år släpptes totalt 2.656 lastbilar med förnödenheter in i Gaza. Vilket ska jämföras med nästan 11.000 lastbilar för två år sedan. Den Israeliska blockaden av Gaza är en skam för världen. Och det är en skam för EU och Sverige att man trots denna blockad diskuterar ett utökat samarbete med Israel.

Är bloggandets tidsålder på väg att ta slut? Eller är det bara på Aftonbladets bloggsajt som det dör? Man kan hos Aftonbladet slumpvis välja en blogg. Jag gjorde i dag detta 10 gånger. En av bloggarna uppdaterades senast 2006, 5 uppdaterades senast 2007, 1 uppdaterades senast 2008. Och 3 var uppdaterade i år, varav en i maj. De andra tidigare i år. Har vi tillfrisknat och fått annat viktigare för sig? En av Lindströms pärlor är den där den lille gossen sitter i knät på farfar och frågar: - "Vad gjorde ni förr i tiden när det inte fanns Internet och TV?" Och får svaret: - "Vi pratade med varandra!".

Gå och rösta!

Inga kommentarer: