lördag 20 juni 2009

Läkarna och Försäkringskassan anmäls till Socialstyrelsen och JK

Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, HSO, i Västernorrland har anmält Sveriges 50.000 legitimerade läkare till Socialstyrelsen för att de läkarutlåtande och läkarintyg till Försäkringskassan som skrivs är bristfälliga. Och det ligger mycket i kritiken. Många svenskar som får sin sjukpenning indragen eller vägrad, eller som inte får sjukersättning beviljad drabbas av detta eftersom läkarna inte skrivit ett tillräckligt underlag till Försäkringskassan. Hade läkarna gjort ordentliga undersökningar och inhämtat underlag från andra håll, och sedan verkligen skrivit ett ordentligt underlag till Försäkringskassan hade många som i dag drabbas inte drabbats av indragningar. Enligt HSO:s granskning var 90% av underlagen bristfälliga i de fall då sjukpenningen dragits in.

Försäkringskassans service har blivit sämre
HSO i Västernorrland har också anmält Försäkringskassan till JK, Justitiekanslern, för att man bryter mot förvaltningslagen när man inte begär in kompletteringar av underlagen när dessa inte är tillräckliga från läkarna. Jag saknar bara vart vi ska anmäla Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m)?

En utredning föreslår att man ska få göra skatteavdrag för gåvor till forskning och till ideella organisationer. Vilket jag faktiskt tycker är fel. Visst ska man uppmuntra människor och företag att lämna bidrag till dessa. Men, varför ska man skattemässigt subventionera sådana gåvor. Bidrag från skattemedel till forskning och organisationer ska vara baserat på behov och inte baserat på hur förmögna bidragsgivarna är.

Det regnade tydligen en hel del under natten. Men nu på dagen har det varit uppehåll hela dagen. Lite friska vindar har torkat upp kombinerat med växlande molnighet, men med en hel del sol. Det har alltså i korthet varit en ganska trevlig dag. Kimmy och jag har tillsammans med kamera tagit en skogspromenad. Så mycket plåtat blev det inte, men en skön promenad blev det i varje fall. Kimmy ville gå igenom Kalvahagen istället för att gå runt, så det var bara att kliva över trästegen in på området. Och jag kunde ganska snabbt konstatera att det inte gick några får i hagen (som det brukar göra), det var nog snarare kor. I varje såg det så ut om man studerade de koblajjor som fanns och som helt uppenbart var riktigt färska. Och mycket riktigt gick det ett tiotal kossor innanför stängslet. Men dom var mest intresserade av att idissla färskt gräs, dom brydde sig inte om oss.

För övrigt noterar jag att dagen är en av dessa då man får svåra abstinensbesvär på morgonen. Det kommer ju ingen morgontidning. Och med risk för att upprepa mig, men nog är det för dåligt att en daglig tidning inte kommer dagligen. Det har väl hänt lika mycket på Midsommarafton som det gör andra dagar?

Slutligen noterar jag att det japanska hälsovårdsministeriet kommit fram till att för hälsan är det lika farligt att vara för smal som att vara för tjock. Det hälsomässigt bästa är att vara lite lätt knubbig. Japaner är tydligen intelligenta. Fram för mer former och mindre benrangel! Jag ser förresten att även tyskarna är ganska intelligenta. Den tyska förbundsdagen har godkänt en lag som förbjuder de som är under 18 år att sola i solarier. Risken för hudcancer är alldeles för stor. Bra tänkt tyskar!

Inga kommentarer: