torsdag 4 juni 2009

Kosan ställd mot Malmö

Dagen har tillbringats i Malmö. Angeli hade tid hos tandreglering så vi har ägnat dagen åt att titta på Malmö. Bland annat en entimmes rundtur med båt på kanalerna i Malmö. Något som var riktigt trevligt. Att det var EU-val uppmärksammades i Malmö av en massa Europastånd i centrum. Försäljare från olika Europeiska länder stod och sålde allt från tyska korvar till italienska ostar och brittiska kakor osv. Fast, jag tyckte jag såg att det kallades Europa, men jag såg inte från Europeiska länder utanför EU (Norge, Schweiz, Ryssland osv). Så det var nog ett misstag att kalla det Europa, det skulle nog vara EU. Men, det är ju ett vanligt förekommande misstag där EU-Makten tror att EU = Europa. Fast jag blev lite besviken över EU-valkampanjen. Jag trodde att partierna skulle vara mycket aktivare så här i slutspurten. Men det enda jag såg var några pliktskyldiga affischer och några partihoddor. Sätt fart, det är snart val.
Rösta i EU-valet


Jag hörde förresten Centerpajasen Fredrick Federley på radion. Han intervjuades med anledning av det spritjippo han ställer upp på. Stureplanscenterns galjonsfigur har ju bestämt sig för att sälja sig till spritföretaget Smirnoff. Nästa gång han i Riksdagen röstar i en fråga om svenska alkoholpolitik så ska ni komma ihåg att han är betald av ett av företagen inom branschen.

Danmarks flagga
Som jag sade har vi varit en tur till Malmö. Och det innebar att passa på att läsa lite danska tidningar som jag hittar på tåget. Och som svensk kan man ibland få sig ett litet skratt över danskan. "Muskelhunde skal i snor" var en rubrik i tidningen Urban. Nu är väl innehållet i artikeln inte lika humoristiskt som det låter. Muskelhunde är det vi i civilisationen kallar kamphundar. Och i snor innebär helt enkelt att dom ska hållas kopplade. Det är tydligen en partiskiljande fråga i Danmark. Högerregeringen i Danmark under ledning av partiet Venstre (som alltså är ett högerparti, inte ett vänsterparti) tycker tydligen inte att det ska lagstadgas något sådant. Men nu har tydligen Socialdemokraterna och Socialistiskt Folkeparti gemensamt gått ut med krav på detta.

På en annan plats skriver Huxi Bach (hur man nu kan heta detta) om "Røvetur på første klasse". Det handlar om att ta tåget i första klass till Hamburg men hamna på ett tyskt tåg. Att i kupén vid sidan om ha ett litet barn med en docka som kan säga "Ich liebe dich" - varje gång den rör på sig. Och till detta tvingas åka färjan Rødby - Puttgarden som "hvis helvede har en forgård, brolagt med tax-free karameller, kaffe lavet på førurenet søvand og befolket af stive svenskere med bæltetasker - så er det her!" Jag får en förnimmelse att Huxi inte gillar svenskar - fast å andra sidan gillar jag inte danskar. Så det går jämnt ut.

Jag ser också att DMI (som är danskarnas motsvarighet till SMHI) har räknat fram att Danmark satt nytt värmerekord. 19 månader i sträck har man satt nytt väderrekord.

Grönlands flagga
Och så här när vi pratat om Danmark, så ser jag att det varit val på Grönland. Det socialdemokratiska partiet Siumut som styrt i 30 år förlorade valet och fick bara 26,6% av rösterna. Väljarna gick till vänster och det var det Grönländska Vänsterpartiet Inuit Ataqatigii som med nästan 44% av rösterna, en fördubbling av röstetalet, som vann stort. Vänsterpartiet har bland annat drivit självständighetsfrågan från Danmark mycket kraftiga än Socialdemokraterna.

Det är förresten Danmarks Nationaldag i morgon.

Inga kommentarer: