måndag 29 juni 2009

Almedalen, kapitel 1

Från gårdagens Almedalen rapporteras bland annat att Vänsterpartiets ledare Lars Ohly tyckte att samhället skulle ta större kontroll över bankväsendet. Vad han menade var tydligen att staten skulle utöka sin kontroll över Nordea, staten skulle använda SBAB mer och att övervakningen av hela banksektorn skulle utökas. Och omedelbart såg jag ett ung moderutt dyka upp som en gubben i lådan och kommentera det hela med att "Vänsterpartiet tydligen inte lärt sig något". Kanske är det just det som Vänsterpartiet har gjort. Bankväsendet är jätteduktiga på att göra vinster och dela ut till aktieägarna under goda år. Tyvärr blir dom varenda gång fartblinda och sedan får samhället (dvs vi skattebetalare) gå in och rädda systemet. Om och om och om igen. Kanske är det just det Vänsterpartiet har lärt sig, att bankerna är inte att lita på. Dom vill gärna privatisera vinsterna men förstatliga förlusterna. Då kanske det är mycket lämpligt att öka statens kontroll INNAN nästa bankakut ska öppna.

En av dessa duktiga finansmän som gjort stora vinster i uppgång men som visade sig ha skapat världens största pyramidspel när det kraschade, den amerikanske finansmannen Bernard Madoff, har nu dömts till 150 års fängelse för bland annat bedrägeri och pengatvätt. Hela affären omfattade 1.360 miljarder kronor. Dvs inga småsummor. Men det var inte många månader sedan Madoff var en hyllad finansman. Stora delar av den spekulationsbubbla som varje gång byggs upp av finansvärlden är inget annat än ett stort makalöst pyramidspel som skattebetalarna får rädda när den oundvikliga kraschen kommer för slipsnissarna.

Från Almedalen rapporteras också att den rödgröna oppositionen presenterat sitt förslag till hur fastighetsskatten ska se ut. Förslaget innebär bland annat att fastighetsskatten på hyreshus och bostadsrätter sänks till nästan hälften. Att den höjs för de som har villor taxerade över 4,5 miljoner. Att avgiften på uppskov med skatten avskaffas. Förslaget innebär också att det sätts ett fast tak på att ingen ska betala mer än 4% av inkomsten i fastighetsskatt. Dvs ett riktigt bra förslag.

I lördags kommenterade jag fiaskot för Krisdemokraternas Vårdnadsbidrag. I HD läser jag i dag om utfallet i Helsingborg. Där hade man för 2009 anslagit 12 miljoner kronor till att ge mammor som tar hand om make och barn ett litet bidrag. Det visar sig bli ungefär 100 personer som utnyttjar bidraget till en kostnad som bara är en tredjedel av budgeterat belopp. I vanliga fall kallar man en sådan budgetmiss för fiasko. Men det krisdemokratiska kommunalrådet Birgitta Södertun säger sig vara "jättenöjd". Men, det är inte att kommunen sparat 8 miljoner som Birgitta är nöjd över utan hon verkar nöjd på något annat sätt som jag inte riktigt förstår.

Och så ser jag att regeringen i Israel gett ännu ett klartecken till utbyggnad av en bosättning norr om Jerusalem på ockuperad och stulen mark. När kommer den civiliserade världens tydliga protester mot den nya israeliska högerregeringens totala nonchalans mot internationella lagar och regler?

Slutligen dagens statistik. Tidningen Miljöaktuellt har utsett Sveriges bästa (och sämsta) miljökommuner. Och vi hittar faktiskt Helsingborg i topp. Över huvud taget så kan man se en tydlig tendens, större kommuner (städer) i topp och riktigt små glesbygdskommuner i botten. Men det finns ett riktigt undantag i bottenträsket. Vi hittar nämligen moderatstyrda rikemansghettot Danderyd där också. Men man gör väl andra prioriteringar där?

Nä, vi tar en dumhet till så här på slutet. Jag ser att "modeskaparen och stilexperten" Camilla Thulin dömer ut shorts och sandaler på män. Det är nästan så att jag ska börja bära shorts och sandaler i ren protest mot korkade "stilexperter" som är dummare än tåget. Klä er som ni vill, både män och kvinnor. Shorts, sandaler, BH, burka, T-shirt eller tvärrandiga gabardinbyxor. Låt ingen, varken imaner, presidenter eller självutnämnda stilexperter lägga sig i klädvalet.

Inga kommentarer: